Poraněná chaluha unikla smrti

Hradec Králové - Záchranné stanici pro zraněné živočichy v Jaroměři na Náchodsku se podařilo vyléčit vzácného pacienta - chaluhu pomořanskou. Tento pták se na českém území vyskytuje jen zřídka. Když se na podzim chytil do rybářské nástrahy na přehradě Rozkoš, veterinář mu dával minimální šanci. Pták se přesto vrací do přírody.

Chaluhu loni na podzim objevili lidé na Rozkoši. Ze zobáku jí visel vlasec a hluboko v těle měla, jak ukázalo rentgenové vyšetření, rybářský háček. Ptáka čekala operace a v jeho vyléčení věřil málokdo. „Ten háček byl hluboko zaseknutý ve svalovině žaludku,“ popisuje zranění zvěrolékař Jaroslav Němec. 

Chaluha, která je příbuznou racka, běžně žije v tundře na severní polokouli. Operaci nakonec přežila a zimu přečkala v záchranné stanici v Jaroměři. „To, že to přežila, bylo pro nás velkým překvapením,“ přiznává David Číp ze Záchranné stanice pro zraněné živočichy v Jaroměři.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

V tomto týdnu pracovníci stanice chaluhu poprvé pustili na rybník, aby zjistili, zda je připravená na návrat do přírody. „Zjistili jsme, že se chaluze od nás moc nechce. Na život v přírodě ji musíme více připravovat,“ říká David Číp.

Lidé ze záchranné stanice očekávají, že chaluha jaroměřský rybník natrvalo opustí do čtrnácti dnů. A že se pták vydá někam na sever. „Je jasné, že úplně vyhráno ještě nemá. Chaluha ztratila určité schopnosti, může se stát v přírodě obětí nějakého predátora, ale šance určitě má,“ naznačuje ornitolog Jaroslav Vaněk. 

Záchranná stanice v Jaroměři ročně ošetří asi čtyři sta padesát zvířat. Dovolit si to může jedině díky sponzorům.