Bojkot skládky v Nasavrkách zatím vítězí

Nasavrky – Pardubický krajský úřad vrátil k novému projednání rozhodnutí o rozšíření skládky odpadu v Nasavrkách na Chrudimsku. Neúplné podklady jsou nečekanou překážkou pro firmu AVE, která se snaží záměr prosadit. Verdikt naopak potěšil odpůrce projektu. Proti navýšení kapacity skládky se v petici vyslovilo přes 1 100 lidí.

Územní rozhodnutí vydané nasavrckým stavebním úřadem vykazuje chyby. Kraj ho proto zrušil a vrátil k novému projednání. Vedoucí odboru majetkového a stavebního řádu Krajského úřadu Pardubického kraje Michal Votřel uvedl, že hlavním důvodem jsou procesní nedostatky, zejména chybějící situační výkres.

Proti rozšíření skládky protestují místní občanská sdružení. To, že se jednání vrací o krok zpátky, kritici uvítali. Ondřej Nekvapil z občanského sdružení Čisté Nasavrcko říká, že cílem kritiky je co nejmenší zatížení životního prostředí. Odpůrci projektu zmiňují mimořádné havárie, jako bylo například nedávné vyplavení skládky. Podle vedení nasavrcké radnice má navýšení skládky stále šanci.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Firma, která skládku provozuje, už dříve uvedla, že obavy jsou zbytečné. Kritici slibům nevěří. Radnice v Nasavrkách navýšení kapacity skládky podporuje s vidinou příjmů a dalšího rozvoje města. Starosta Nasavrk Milan Chvojka (ODS) uvedl, že jde o 15 milionů ročně.