Do čela Pražských služeb míří vlivní pražští politici

Praha - Praha plánuje změnit stanovy společnosti Pražské služby. Firma by měla přejít na tzv. německý model řízení. Do dozorčí rady podniku, který má od magistrátu miliardové zakázky, by také měli být zvoleni vlivní pražští politici, například předseda pražské ODS Boris Šťastný. Změnu stanov bude valná hromada schvalovat v pondělí. Hlavní město vlastní v Pražských službách téměř 77 procent akcií, změnu stanov proto může bez problémů prosadit.

Podle Březiny bude podle navrhovaných pravidel posílena role dozorčí rady, která bude mít devět členů. Dozorčí rada bude volit pětičlenné představenstvo. V něm by měli zasedat pouze odborníci, pro politiky bude vyhrazena dozorčí rada.

Koho magistrát navrhne do dozorčí rady:

  • Boris Šťastný, šéf pražské ODS
  • David Zelený (ODS), místostarosta Prahy 13
  • František Adámek (ČSSD), starosta Prahy 12
  • Miroslav Poche (ČSSD), zastupitel
  • Ondřej Pecha (ODS), bývalý radní

Přechod společností vlastněných městem na takzvaný německý model slíbilo nové vedení města po volbách. V minulosti totiž politici ve statutárních orgánech městských firem pobírali mnohamilionové odměny. To by se nyní mělo změnit. Za příjmy z městských firem byl kritizován například šéf pražské sociální demokracie Petr Hulinský nebo právě Miroslav Poche.

Pražské služby zajišťují pro pražský magistrát například úklid ulic. Za osmiletou zakázku obdrží devět miliard korun.

Společnost je také žhavým kandidátem na několikamiliardovou zakázku na nakládání s komunálním odpadem. Rada se měla tendrem zabývat již na dvou zasedáních, bod ale vždy odročila. Důvodem jsou podle kuloárních informací neshody ve vedení města.

Pondělní valná hromada Pražských služeb se bude také zabývat výsledkem hospodaření firmy za loňský rok. Praha navrhuje rozdělit zisk z loňska ve výši 98 milionů a nerozdělený zisk z minulých let 66 milionů korun. Akcionáři by si měli mezi sebe rozdělit asi 150 milionů korun. Hlavnímu městu připadne dividenda necelých 119 milionů v nezdaněné výši. Dalších pět milionů by mělo být převedeno do rezervního fondu a devět milionů do sociálního fondu.

Pražské služby
Zdroj: ČT24/www.cng.cz