Zastupitelstvo v Chebu projednává zřízení vojenského hřbitova

Cheb - Na území České republiky je údajně pohřbeno na 90 tisíc německých obětí 2. světové války. Německý Spolek pro péči o válečné hroby hledá místa pro jejich uložení. O zřízení německého válečného hřbitova budou tento týden jednat zastupitelé v Chebu. Tato myšlenka se ale nelíbí místním komunistům a také Klubu českého pohraničí, který sbírá podpisy pod petici, jež má přimět starostu města Jana Svobodu k vypsání referenda o hřbitově. Ten to ale za sebe odmítá.

Členové klubu už sehnali 60 procent z 2 500 plánovaných podpisů a jsou rozhodnuti ve svém počínání dále pokračovat. Starosta Chebu prohlásil, že pokud seženou potřebný počet podpisů, referendum samozřejmě proběhne.

Diskuze o zřízení německého válečného hřbitova se do Chebu vrací po deseti letech. Německé straně bylo tenkrát nabídnuto zřízení společného hřbitova, jak pro oběti z české, tak i z německé strany a také pro oběti ze strany zavlečených národů. Němci tuto nabídku ale nepřijali. Hřbitov byl následně vybudován v Mariánských Lázních a místní lidé jsou s ním spokojeni. Klub českého pohraničí a komunisté jsou ale stále proti. Obávají se, že by nový hřbitov mohl přilákat pozornost neonacistů.

Spolek pro péči o válečné hroby má podle předběžné dohody s radnicí přinést do Chebu 24 milionů korun. Peníze půjdou z části na vybudování válečného hřbitova, z části na úpravu hřbitova starého, civilního. „Peníze máme k dispozici a máme podporu i spolkové vlády. Celková částka, se kterou počítáme, je více než 1,5 milionu eur,“ řekl České televizi předseda spolku Rolf Wiedemann.

Na 4 000 lepenkových krabic s ostatky německých vojáků bylo nějaký čas uloženo ve staré tovární hale v Ústí nad Labem, a poté bylo převezeno do vojenského krytu v Brdech. Právě exhumace válečných obětí se ale nelíbí poslanci Pavlu Hojdovi (KSČM). Ten v pondělních Událostech, komentářích řekl, že „kdyby byli vojáci pohřbeni tam, kde měli být, tak se zbudováním hřbitova v Chebu souhlasí.“

Naopak starosta města Jan Svoboda proti novému hřbitovu nic nemá. „My to bereme jako podanou ruku, nedávno jsem slyšel, že vítěz by měl být vekorysý. Hranice se v dnešní době ztrácí. Přátelství mezi českým a německým národem je stále větší a větší. Nakonec smlouvy z roku 1990 nám určitou šanci dávají. Takže si myslím, že by v Chebu ten hřbitov mohl být.“