Kde končí peníze za vjezd na jičínské nádraží?

Jičín – Autobusoví dopravci platí za vjezd na jičínské nádraží. Radnice, které nádraží patří, však peníze nedostává. Inkasuje je totiž společnost BusLine ze Semil. Město tvrdí, že jde o podvod a firma se obohacuje na jeho úkor. BusLine to odmítá. Rada města se rozhodla podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

Když jičínská radnice rozhodla, že zpoplatní vjezd na autobusové nádraží, ozvali se nespokojení dopravci – proč by měli platit městu, když už jednou platí firmě BusLine ze Semil. Radnici to zaskočilo. S firmou BusLine prý žádnou smlouvu na pronájem nádraží nikdy nepodepsala. Místostarosta Jičína Tomáš Frýba (TOP 09) říká, že firma BusLine čerpá tyto finanční prostředky neoprávněně.

Společnost BusLine na vybírání poplatků nic špatného nevidí. Říká, že peníze inkasuje za služby, které na nádraží poskytuje, jako například informační kancelář, vylepování jízdních řádů a úklid zastávek. „Tuším, že tento systém správy autobusového nádraží funguje od roku 1949,“ domnívá se právní zástupce BusLine Jiří Vařil.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Ekonom Technických služeb Jičín Miloslav Frýba však namítá, že nádraží je v péči technických služeb a úklid je prováděn výhradně jimi. Radnice chce vjezd na nádraží zpoplatnit v květnu a počítá, že tím ročně do rozpočtu získá jeden a půl milionu korun. Zároveň požaduje, aby firma BusLine vybírání poplatků okamžitě zastavila.

Jiří Vařil se nechal slyšet, že díky dlouhodobému užívání vzniklo společnosti BusLine užívací právo. Firma nyní chce učinit právní kroky, aby toto právo bylo zapsáno ve formě věcného břemena do katastru nemovitostí. Tomáš Frýba však podle svých slov trvá na prošetření celé záležitosti, prý jde o podvod.