Dobrovolníci čistili Sázavu

Praha - Už šestým rokem se pustilo po zimě tisíc dobrovolníků do čištění řeky Sázavy. Část z nich usedla do lodí, další dobrovolníci uklízejí břehy. Za tři dny by měli vyčistit asi stopadesátikilometrový úsek od Pikovic až po Havlíčkův Brod. Denně se jim v průměru podaří zlikvidovat deset tun nejrůznějších odpadků.

Dobrovolníci nafasovali pytle na odpadky, hrábě a vyrazili na řeku. Likvidovat nepořádek vyrážejí vodáci, rybáři a další dobrovolníci z různých koutů republiky. Po březích řeky putují úklidové čety žáků z okolních škol. Všichni chtějí zbavit řeku odpadků, aby měli vodáci vyčištěnou trasu. „My jsme letos začali tím, že jsme prošli chatařské oblasti. Myslím, že jsme na ně zapůsobili, protože si najednou začali kolem těch chat uklízet sami,“ říká manažerka projektu Čistá řeka Sázava Denisa Cibulková. „Místní chataři si myslí, že ten nepořádek je tady po vodácích. Přitom jsme tady našli ledničky, pračky, což třeba já s sebou na vodu nevozím,“ vysvětluje instruktorka Zuzana Trnková. 

Dobrovolníci svádí boj se zrezivělým šrotem, pneumatikami i nejrůznějšími kuriozitami. „Nejzajímavější jsou rozhodně lyže, pak jsme přivezli několik židliček, některé jsou obyčejné plastové, ale je zde dokonce i pár takových designových kousků,“ ukazuje výsledek Zuzana Trnková. 

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Kontejner se velmi rychle plní. Poté odpad svážejí auta na skládky v Jílovém u Prahy, Přibišicích a Trhovém Štěpánově. Tisícovka dobrovolníků bude čistit řeku Sázavu až do neděle. Za loňský rok při podobné akci sesbírali třicet sedm tun odpadků.