Malí levharti z Liberce jsou sameček a samička

Liberec - V liberecké zoologické zahradě už znají pohlaví dvou mláďat levharta sněžného (irbis), která se narodila v závěru dubna. Chovatelé je po šesti týdnech mohli vyzvednout z porodního boxu a veterinární prohlídka odhalila, že jde o samečka a samičku. Mláďata sněžného levharta se v Liberci narodila po dlouhých deseti letech. Zahrada navíc byla v bývalém Československu první, kde se je v roce 1990 podařilo odchovat.

Mláďata už za sebou mají vážení, čipování, odčervení a také odběr krve pro další rozbory. Sameček váží 2,2 kilogramu, samička je o něco lehčí. Jejich prohlídka trvala zhruba 20 minut, po kterých koťata putovala zpět ke své matce, tříleté samici Asuce. Lidé se mohou těšit na sobotu 25. června, kdy je v zoo pokřtí.

Levharti sněžní jsou zařazeni v Evropském záchovném programu (EEP), zatím proto není možné říct, jestli mláďata zůstanou v Liberci, nebo se odstěhují do jiné zoologické zahrady. O tom rozhodne evropský koordinátor. Liberecká zoo chová včetně nedávno narozených mláďat šest levhartů sněžných, tři samce a tři samice. Jejich poslední úspěšný odchov se v Liberci podařil v roce 2001. Tehdy se narodili samci Athos, Amir a Agila.

Irbis obývá vysokohorské oblasti střední Asie. Díky své husté a až šest centimetrů dlouhé srsti, která ho udržuje v teple, se vyskytuje až do nadmořské výšky 6 000 metrů. Je to samotářská a plachá šelma. Srst má bílou až šedou, s černými skvrnami. Ocas téměř dosahuje délky těla a slouží mu jako šála. Ve volné přírodě je dnes tato šelma vzácná, je na pokraji vyhynutí. Přestože je lov irbise zakázán, cena, kterou obchodníci platí za jeho kožešinu, je tak vysoká, že jej pytláci zabíjejí dál.

Levhartí dvojčata z liberecké zoo
Zdroj: ČT24/ČTK/Zoo Liberec