Oběti holocaustu mapují další Kameny zmizelých

Praha – Lidé korzující po pražských ulicích budou v příštích dnech moci „zakopnout“ o dalších několik desítek do chodníků vsazených, zlatých dlažebních kostek. Celkem 81 nových Stolpersteinů, tedy Kamenů zmizelých, nyní po Praze rozmisťuje německý umělec, který tak chce připomenout oběti nacistické genocidy během druhé světové války. Projekt už funguje v deseti evropských zemích, kde uctil památku více než třiceti tisíců zmizelých.

Dlažební kostka z betonu nese mosaznou tabulku s nápisem. Ukládá se do dlažby chodníku před dům, ve kterém nacisty zavražděný člověk naposledy bydlel. Kameny zmizelých se tak stávají stálou připomínkou nacistických zločinů.

S nápadem rozmisťovat po Praze tyto malé pomníčky přišla před čtyřmi lety česká židovská mládež, která se inspirovala v sousedním Německu. Všechny Stolpersteiny však dodnes stále pokládá, a dokonce i vyrábí zakladatel projektu Gunter Demnig. Ten první zlatou kostku vsadil už před osmnácti lety. Dnes v tradici pokračoval v pražské Zborovské ulici, kde instaloval první z nové série.

První české Stolpersteiny byly položeny v Praze a v Kolíně na podzim 2008. Další se objevují v Brně, Neratovicích, Olomouci, Ostravě, Teplicích a Třeboni. K dnešnímu dni bylo položeno přes 23 000 kamenů ve stovkách evropských měst. Nejvíce jich je v Hamburgu, v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně.

Mapu s přesným umístěním českých kamenů můžete najít zde.

Umělec z Kolína nad Rýnem je přesvědčen, že ačkoliv projekt pracuje s minulostí, je důležitý i pro budoucnost. Může tak prý zabránit, aby se něco podobného opakovalo. „Pracuji hodně s mladými lidmi a studenty a ti se mně vždycky ptají, jak se něco takového mohlo stát,“ tvrdí Demnig. Svůj smysl mají kameny ale i pro rodiny obětí holocaustu.

Projekt se ne vždy setkával s pochopením. Někteří kritici mu vyčítají, že lidé mohou po jménech obětí holokaustu doslova šlapat nebo destičky znečišťovat. Příznivci naopak argumentují tím, že si jich lidé více všimnou a zaujmou.

Stolperstein je složenina německých slov stolpen, což znamená klopýtnout, a Stein - kámen. Název tedy podle organizátorů vyjadřuje sílu příběhu, který se za každým z nich skrývá. „Člověk zakopává o ten kámen, zakopává přes dějiny a uvědomí si, co se vlastně stalo,“ dodává k významu zlatých kamenů česká zástupkyně projektu Bianca Lipanská.