Do Hřenska se vrací život, soutěsky se otevírají

Děčín - Povodněmi zničené Hřensko na Děčínsku ožívá. Na Velikonoce se turistům otevírá jedna ze soutěsek, která byla od srpna nepřístupná. Do skal se teď dostanou na loďkách. Škody po záplavách se v Hřensku vyšplhaly na 150 milionů korun. Nejhůř dopadl silniční most, armáda tam musela postavit nový, provizorní.

Do hřenských soutěsek se vrací turisté. Jedna se otevírá teď, druhá by měla přijít na řadu během roku. Po srpnových povodních turistická atrakce přestala fungovat. Byla odříznuta cesta, zničené kiosky, pokladny i lávky.

Cesta k soutěskám ale nebyla jediná, kam se místní nemohli dostat. Most přes Kamenici z Hřenska do Děčína spadl, vybudovat se musel nový. Aby pohrom nebylo málo, kvůli prudkým lijákům se začaly posouvat i skály. Hrozilo, že se sesune skalní masiv o váze 440 tisíc tun. „Bohužel se tam vyvrbil problém se skalním blokem, u kterého jsme zaznamenali velmi výrazné pohyby,“ uvedl ředitel Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Teď už nebezpečí nehrozí. Do Hřenska se začnou znovu vracet turisté a místní doufají, že to nejhorší už mají za sebou.

Do Hřenska se vrací turisté (zdroj: ČT24)
Hřensko po povodních
Zdroj: ČT24