VV zvažují odchod z koalice na Praze 1

Praha – Kvůli požadavku TOP 09 a ČSSD na výměnu místostarostky Jany Pařízkové strana Věci veřejné zvažuje odchod z koalice na Praze 1. Oběma kritizujícím stranám vadí, že Pařízková pracovala v bezpečnostní agentuře ABL. O dalším postupu budou VV jednat ve středu večer. Pokud by z koalice odešly, TOP 09 a ČSSD by měly v zastupitelstvu i nadále většinu.

Pařízkovou obvinili občanští demokraté, že byla projektovou manažerkou ABL v divizi, která se věnovala sledování politiků. Pařízková důrazně odmítá, že by se na sledování politiků podílela a že by se během svého zaměstnání v ABL dopustila něčeho špatného. Do ABL prý nastoupila jako socioložka, později pracovala jako projektová manažerka.

Oldřich Lomecký, starosta Prahy 1

„Souvisí to s tím, co bylo řečeno na nejvyšší úrovni TOP 09, že jsme uzavírali koalici se stranou Věci veřejné, a ne s ABL,“

ODS dnes chtěla jednat o jejím odvolání, na program jednání se jí ale takový bod nepodařilo prosadit. Osud koalice přesto zůstává nejasný. Starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) totiž po Věcech veřejných požaduje, aby Pařízkovou ve funkci místostarostky vyměnily. Dodal však, že v koaliční spolupráci s VV chce i nadále pokračovat.

Zda takovou variantu Věci veřejné zvolí, rozhodnou členové strany z Prahy 1 ve středu večer. Její představitelky ze zastupitelstva první městské části ale Pařízkovou hájí a vyměnit ji nechtějí. Podle nich je velmi schopná politička. „Odmítám démonizaci každého, kdo kolem ABL jenom prošel,“ poznamenala Klasnová. Její kolegyně ze zastupitelských i poslaneckých lavic Karolína Peake dodala, že bude navrhovat odchod do opozice.