Unikátní chrám v Polné dostane po 300 letech novou fasádu

Polná – Rekonstrukce Děkanského chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Polné na Jihlavsku se po deseti letech pomalu blíží ke konci. Opravy národní kulturní památky přijdou na 90 milionů korun. Největší změna čeká fasádu, která bude nově červeno-bílá. Uvnitř kostela navíc vznikne i první církevní muzeum královéhradecké diecéze. Vysvěcení chrámu, který patří mezi nejmohutnější sakrální stavby u nás, plánuje farnost na příští rok.

Kostel neprošel kompletní rekonstrukcí od roku 1700, kdy byl postaven. S opravami se začalo i díky farníkům, kteří finančně přispívají. „Hlavně ale chodí na brigády, na stavbu lešení, uklízejí, jsou to stovky a stovky brigádnických hodin,“ řekl ČT polenský děkan Zdeněk Krček. Jen oprava interiéru přišla na téměř 40 milionů korun. Desítky milionů šly z prostředků ministerstva kultury, podle starosty Polné Jindřicha Skočdopole (nez.) přispělo na opravy i město a podnikatelé.

Štuková výzdoba patří mezi nejkrásnější v Čechách

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Podle památkářů je štuková výzdoba v kostele jednou z nejkrásnějších v Čechách. Restaurátorské práce tak byly velmi náročné. Zbývá už ale opravit jen dva boční oltáře a Sieberovy varhany, které jsou největším zachovaným barokním nástrojem domácí provenience u nás.

Mezi nejcennější památky v chrámu patří ostatky řeckého mnicha a mučedníka svatého Liguriáše, které jsou od roku 1652 uložené ve zlaté rakvi. „Je to oficiální patron Polné. Úcta k tomuto světci je pouze v Benátkách a v našem městě,“ dodal Krček.

Děkanský chrám Nanebevzetí Panny Marie byl postavený v letech 1700 – 1707 podle původních plánů italského mistra Dominika de Angeli. Trojlodní barokní bazilika je 63 metrů dlouhá, 26 metrů široká a 22 metrů vysoká a patří tak mezi nejmohutnější sakrální stavby u nás. Věž kostela byla po požáru v roce 1863 znovu postavena podle návrhu architekta Schmoranze. Interiér je bohatě vyzdobený štukatérskou prací florentinských umělců, jsou zde hrobky rodu Žejdliců, deset oltářů, cínová křtitelnice z roku 1617 a Sieberovy varhany, které jsou největším zachovaným barokním nástrojem domácí provenience u nás.