Hradec Králové má nového biskupa

Hradec Králové – Nový biskup Královéhradecké diecéze Jan Vokál, jmenovaný 3. března papežem Benediktem XVI., převzal dnes úřad. Ve vysokém katolickém úřadě tak vystřídal bývalého biskupa a současného českého arcibiskupa Dominika Duku, který dnes v královéhradecké katedrále svatého Ducha celebroval slavnostní mši. Vokál se chce věnovat kromě duchovní činnosti hlavně práci s kněžími. Postupně objede všechny farnosti ve své diecézi, jichž je 265, řekl novinářům před odpolední slavnostní bohoslužbou.

Dvaapadesátiletý Vokál se narodil v Hlinsku na Chrudimsku. Aby mohl vystudovat teologii, rozhodl se v 80. letech minulého století emigrovat do Itálie. V Československu předtím studoval kybernetiku.

Z návratu do vlasti má biskup protichůdné pocity. „Na jedné straně jsem pohnut tím, že se po dlouhé době vracím domů a že se vracím jako pastýř diecéze, odkud jsem musel tajně kvůli víře utíkat. Na druhé straně je pro mne změn velmi mnoho, musel jsem opustit přátele, měnit formu života a nevěděl jsem, s kým budu pracovat a kde budu bydlet,“ řekl Vokál.

Po loňském odchodu Dominika Duky na místo pražského arcibiskupa nebylo místo hradeckého biskupa 11 měsíců obsazené. Diecézi vedl jako administrátor Josef Kajnek. Papežský prelát Jan Vokál, který byl jmenovaný 25. biskupem královéhradeckým, byl od roku 1991 doposud církevním hodnostářem ve Vatikánu.

Papež Benedikt XVI. s Janem Vokálem
Zdroj: ČT24/www.diecezehk.cz