Hradecké radnici se nelíbí, jak se ekologové starají o památku Na Plachtě

Hradec Králové - Vedení hradeckého magistrátu se nelíbí, jakým způsobem pečuje Agentura ochrany přírody a krajiny o přírodní památku Na Plachtě, která leží na okraji města. Kritizuje hlavně zásah, kdy ochranáři do zvláště chráněného území pustili vojenskou techniku, aby rozbrázdila krajinu. Jenže podle ekologů se tak zlepšily podmínky pro život chráněných druhů rostlin i živočichů. Celou věc bude prověřovat i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Do chráněné lokality vjela těžká technika loni, pásy obrněných transportérů i kola dalších vozidel rozrývaly zarostlé písčité plochy, vřesoviště, louky a tůně. To, co mohlo na první pohled vypadat jako devastace krajiny, bylo naopak podle ochranářů pro přírodu Na Plachtě přínosem. Pomohlo totiž zachovat rozmanitost chráněných druhů, kterých tam biologové objevili 107. 

„Už teď víme, že se některá opatření povedla naprosto výborně, můžeme zde vidět doslova invazi listonohů a žábronožek,“ pochvaluje si Martin Hanousek z Agentury ochrany přírody a krajiny. Podle ochranářů se tato lokalita stala tak rozmanitou právě kvůli vojenské technice – dříve šlo totiž o vojenský prostor. Po odchodu armády ale začala lokalita zarůstat. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Vedení města se ovšem stopy těžké techniky Na Plachtě nelíbí: „To území je rozoráno těžkou technikou, z hlediska rekreace je naprosto nevhodné,“ stěžuje si náměstek primátora Martin Soukup (ODS). Radnici se nelíbí ani způsob prořezávání některých dřevin, náměstek upozorňuje, že na místě zůstaly zhruba 130 centimetrů vysoké pařezy. I toto byl ale podle ekologů záměr, jde prý o specifické opatření na ochranu brouků, které ještě v Česku není příliš rozšířené. Martin Hanousek je přesvědčený, že ministerstvo nakonec žádné pochybení nenajde.