Turisté zanevřeli na Liberecký kraj

Liberec - Hoteliéři v Libereckém kraji čelí krizi. Před deseti lety tam vznikla řada nových penzionů a hotelů. Podle odborníků na turismus jich je ale příliš mnoho a návštěvníků v regionu přitom ubývá. Mnohé hotely teď proto zavírají a desítky dalších jsou na prodej. Vedení Libereckého kraje se proto snaží přitáhnout do regionu tzv. kongresovou turistiku.

Provozovat hotel už není takový byznys, jaký býval. Loni v Libereckém kraji ubylo šedesát ubytovacích zařízení, hlavně penzionů, ale i tříhvězdičkových hotelů. Z nabídky tak zmizelo oproti předloňskému roku tři a půl tisíce lůžek, to je skoro desetina. „Je to největší úbytek ubytovacích kapacit za posledních deset let,“ přiznává regionální zmocněnkyně Českého statistického úřadu v Liberci Stanislava Riegrová. 

Realitní servery nabízejí v Libereckém kraji k prodeji nebo k pronájmu sto osmdesát hotelů a penzionů. Liberecký hotel Atrium se proměnil na penzion seniorů. Počet postelí klesá s tím, jak ubývá návštěvníků, kteří by do nich ulehli. Loni navštívilo kraj o čtvrtinu míň lidí než v rekordním roce 2002. „Příčinou poklesu zájmu může být opadnutí zájmu zahraničních turistů a jejich přesun do jiných destinací, nebo to může být i předimenzovaná ubytovací kapacita vzniklá v minulosti,“ poukazuje vedoucí katedry podnikové ekonomiky Technické univerzity Liberec Ivan Jáč. „V Liberci vznikla celá řada ubytovacích kapacit, protože se tady budovala dálnice a velká nákupní centra,“ připomíná hoteliér Lukáš Pytloun. „V celé republice došlo k poklesu turistického ruchu, jen Liberec v době konání MS šel nahoru,“ podotýká předseda krajské sekce Asociace hotelů a restaurací ČR Vladimír Bureš. „To není jen o budování nových kapacit, ale spíše o zkvalitňování těch současných,“ uzavírá ředitel Sdružení Český ráj Aleš Hozdecký.  

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Pomoci cestovnímu ruchu by podle vedení Libereckého kraje mohla především kongresová turistika. Kongresů se loni uskutečnilo o pětinu víc. Účastníků přibylo o čtvrtinu a většina z nich se také ubytovala. „Takoví turisté většinou zůstanou delší dobu na území kraje,“ říká radní Libereckého kraje pro cestovní ruch Lidie Vajnerová. „Zjistí, co může Liberecký kraj nabídnout, a tak se rozvíjí i soukromá turistika,“ dodává ředitelka North Bohemia Convention Bureau o. p. s. Lenka Zderadičková.   

Liberec získal na příští rok mezinárodní kongres alergologů, o dalších jedná.