Pastvinská přehrada je opět čistší

Pastviny – Přehrada Pastviny na Divoké Orlici nedaleko Žamberka je znovu o něco čistší. K vodní nádrži přijely desítky dobrovolníků, aby ji před turistickou sezonou zbavily nepořádku. Sbíralo se nejen na březích, ale také na dně. Akci pravidelně organizuje Vodní záchranná služba Pastviny společně s Povodím Labe, hasiči a policií.

Potápěči vodní záchranné služby mizí pod hladinou přehrady, aby vylovili to, co během zimy přinesla Divoká Orlice, ale i to, co lidé do vody zahodili. Skladba nalezených věcí je opravdu bohatá, Martin Kuchta z Vodní záchranné služby Pastviny uvedl například zimní boby nebo sušák na prádlo.

Potápěči před dnešní akcí Pastviny monitorovali několik dnů dopředu, aby zjistili, která místa je potřeba vyčistit. „Pokud jde o lehčí věci, ty vylovíme ručně, na těžší kusy se používají speciální zdvihací vaky,“ říká potápěč Miloš Skalický. Dobrovolníci uklízejí hlavně místa, kam se lidé chodí nejčastěji koupat. Akci berou jako prevenci před nejrůznějšími úrazy.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Záchranáři z Pastvin úklid přehrady organizují už šestým rokem, pravidelně před letní sezonou. Hrázný Zdeněk Dvořák potvrdil, že stav čistoty přehrady se díky této akci zlepšuje. Odpadky zaplněných pytlů je ale stále dost. Tentokrát jich bylo 52.