Podhájí ožilo ve vzpomínkách

Křtěnov (Temelínsko) – Přišli o domov kvůli výstavbě Temelína – takový je příběh obyvatel pěti obcí z okolí jaderné elektrárny. Rodáci z Podhájí se dnes po letech vrátili do míst, kde žili. Když se o vystěhování obce v roce 1980 rozhodlo, žilo v ní 134 lidí, na dnešním setkání jich byla bezmála stovka. Na místě osady Podhájí existoval již v 17. století panský dvůr, kolem něho vyrostla osada s malými domky většinou bez hospodářského zázemí. Pojmenování získala podle polohy 'pod hájem'. První písemná zmínka o obci je z roku 1840, před první světovou válkou zde bylo 30 popisných čísel a 181 obyvatel. Náležela sem ještě samota Ohrady a mlýn Paleček.

Bývalí obyvatelé Podhájí Miloslav Beránek a Václav Pisinger – dohromady je jim téměř 180 let. Jsou dlouholetí kamarádi a švagři, jen sousedi už ne. Z Podhájí se stěhovali mezi posledními, v roce 1997. „Tady stál náš dům. Byl to zánovní barák, bydleli jsme v něm asi pětadvacet let,“ vzpomíná Miloslav Beránek a Václav Pisinger přidává: „Tady byla naše chalupa a tohle byl můj ořech.“ Podhájí zmizelo z map i z krajiny, v srdcích bývalých obyvatel však žije dál. „Nedá se na to zapomenout, byl to domov,“ uvedla Jana Havlíková a Jaroslav Švehla doplnil: „Člověk si zachovává to, že měl někde domov, kořeny. Proto dnes vlastně organizujeme tuhle sešlost.“ I nejstaršímu z bývalých obyvatel Podhájí Josefu Krejsovi se stýská: "Moc, to Vám řeknu. Domů bych šel i o půlnoci!!

K smutku z toho, že se musejí vystěhovat, se po roce 1990 přidalo ještě rozčarování z toho, jak nízké bylo odškodnění. Dnes už ale vzpomínají pouze na to hezké. „Dole byli Vláškovi, viděli jsme k nim do kuchyně. Měli televizi Aleš, to si pamatuji,“ potvrdil Jaroslav Tomka a Václav Pisinger dodal: „Kluci hráli na harmoniku a ženské zpívaly mariánské písně.“ V Podhájí se i sportovalo. „Fotbal se hrál dennodenně,“ ujistil Miroslav Beránek.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Letos je to přesně dvacet pět let, kdy se vystěhovaly první rodiny. Stejný osud jako Podhájí čekal ještě další čtyři obce v okolí elektrárny, zbyly jen kapličky a některé připomíná ještě autobusová zastávka. Jenom v Křtěnově zůstal alespoň kostel se hřbitovem, část návsi a škola.

Rodáci z Podhájí se dnes po letech vrátili do míst, kde žili.
Zdroj: ČT24