Nejlepší knihovnu pro děti má Chrudim

Praha – Chrudimská dětská knihovna je nejlepší v Česku. Porotu soutěže Kamarádka knihovna zaujaly především její speciální akce pro děti a také úspěšná spolupráce s dětskými knihovnami v Polsku a na Slovensku. Mezi nejlepší dětské knihovny zařadili porotci také Knihovnu Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti a Městskou knihovnu Slavoj ve Dvoře Králové. Soutěž pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků ve spolupráci se společností 3M. Zúčastnilo se jí asi sto knihoven z celé republiky, ve finále hodnotila porota deset nejlepších institucí.

Zástupci chrudimské knihovny získali za vítězství v soutěži poukaz na takzvaný bibliobox Herbie, který čtenářům umožňuje vracet vypůjčené knihy i mimo otevírací hodiny. „Výhra nás velice těší. I když zásluha patří zejména vedení knihovny a knihovnicím,“ zdůraznil po převzetí ceny starosta Chrudimi Petr Řezníček. Po patnácti tisících korunách si ze soutěže odnesli zástupci dětských knihoven z Uherského Hradiště a Dvora Králové, kterým porota přiřkla shodně druhé místo.

Pro výsledek soutěže Kamarádka knihovna byla důležitá především návštěvnost jednotlivých dětských knihoven, jejich dostupnost, vybavenost nebo jejich přístup k malým čtenářům z řad menšin. „Je zapotřebí hodně oceňovat práci s dětmi v knihovnách, protože atak vizuálních médií odvádí některé děti od čtení,“ podotkla Zlata Houšková, vedoucí oddělení vzdělávání Národní knihovny. Podstatným vodítkem pro čtyřčlennou porotu proto byla také „vysvědčení“ od samotných dětských čtenářů. „Letos jsme jich obdrželi asi 17 tisíc. Většinou ale byly děti milosrdné. Například téměř všechny knihovnice oznámkovaly za jedna,“ řekl předseda knihovnického svazu Vít Richter.

Soutěž má podpořit dětské knihovny, ale také upozornit na jejich existenci a podnítit rodiče k větší péči o čtenářské schopnosti svých dětí. „Podle posledních mezinárodních srovnávacích průzkumů PISA (Programme for International Student Assessment) více než čtvrtina českých žáků, kteří opouštějí střední školu, neumí dobře číst. Přečtou písmena a slova, ale obsahu vět nerozumí,“ poukázal Vít Richter.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2261/226005.jpg
  • Děti v knihovně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2261/226002.jpg