ÚOHS nenašel ve sporných libereckých zakázkách pochybení

Liberec - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ukončil prověřování zakázek na dostavbu bazénu a revitalizaci městských lázní v Liberci. Podle odvolaného primátora Jana Korytáře (Změna pro Liberec) byla kritéria ušitá na míru konkrétním firmám. ÚOHS ale žádné důvody k zahájení správního řízení nenašel. Podpisu smluv s dodavateli, kteří ve veřejných soutěžích zvítězili, by tak nemělo nic bránit. Úřad prověřoval zejména přiměřenost kvalifikačních předpokladů požadovaných zadavatelem. Liberec už má na oba projekty schválené evropské dotace. Změna pro Liberec se ale nevzdává a připravuje stížnost k Evropské komisi.

Spor o zakázky byl jedním z důvodů, proč se v Liberci na konci března rozpadla koalice vedená Korytářovou změnou. V současné době stojí v čele města menšinová koalice vedená ČSSD. „Vedení města v brzké době zváží další postup u obou zakázek a o výsledku jednání budeme veřejnost informovat,“ řekla dnes primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). Zakázku na revitalizaci městských lázní vyhrála pardubická společnost Chládek a Tintěra. Projekt má stát téměř 300 milionů korun. Liberecký bazén by měl dostavět Syner, který zvítězil s nejnižší nabídkovou cenou 116 milionů korun.

Korytář ale za svým tvrzením stojí i po vyjádření ÚOHS. „Těch indícií, že výběrové řízení bylo zmanipulované, tam bylo více a na tom se nic nemění,“ řekl ČT. Změna pro Liberec proto připravuje stížnost k Evropské komisi. „Podání by mělo posoudit hospodárnost, účelnost staveb. Jejich realizace vystavuje Liberec mnohem větším rizikům, než jejich zastavení,“ uvedl Jaromír Baxa ze Změny pro Liberec.  

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Liberec by chtěl s evropskými dotacemi vybudovat 25metrový bazén určený hlavně pro školní výuku a tréninky plaveckých oddílů, který ve městě zatím chybí. Součástí přístavby má být i věž pro výcvik potápěčů. Nevyužitá památkově chráněná budova lázní by zase měla nabídnout důstojný prostor Oblastní galerii, která potřebuje víc prostoru a lepší depozitáře pro své sbírky. Náměstek primátorky Liberce Jiří Šolc se ale nyní obává, aby protahováním sporů nespadly lázně městu na hlavu.

Práce na obou projektech měly podle původních plánů začít už letos v červnu. Kvůli zpoždění proto musí Liberec požádat o změnu harmonogramu čerpání dotací. Tu by měl ještě v červnu schvalovat výbor regionální rady NUTS Severovýchod. Podle mluvčí rady Evy Jouklové musí být oba projekty dokončeny nejpozději do 30. června roku 2015. Pokud výbor souhlas nevydá, Liberec může o připravených 500 milionů z programu přijít.

Obě zakázky zadalo ještě předchozí vedení města v čele s ODS, současně začátkem března vybralo vítěze soutěží. Tehdejší primátor Korytář pak ale rozhodnutí městské rady pozastavil, smlouvy s firmami odmítl podepsat a po zastupitelích chtěl, aby jeho rozhodnutí schválili. Argumentoval dvěma právními posudky a zprávou Transparency International, podle nichž jsou smlouvy pro město nevýhodné. Liberci podle nich hrozí, že bude muset vrátit evropské dotace nebo zaplatit miliony korun navíc. Všechny strany se pak obrátily na ÚOHS, aby zakázky prověřil.