Přerované se učili japonský krasopis - kaligrafii

Přerov - Zájemci o Japonsko se v Přerově seznamovali se základy kaligrafie. Vést štětec je učil René Skupý z Prahy, který se psaní japonského textu věnuje už dvanáct let. Krasopis lidé poznávali díky projektu Muzea Komenského, jehož autoři chtějí zajímavou formou představit tento ostrovní stát. S Japonskem se v Přerově seznamují také děti. Ty si mohly vyzkoušet další japonské umění - origami.

Japonská kaligrafie je krasopis japonského písma, který se skládá z čínských znaků a dvou japonských abeced. „Začali jsme japonskou abecedou, která se jmenuje katakana a všichni se naučili napsat své jméno. Není to tak složité, Češi jsou po hodině schopni psát lépe než Japonci, protože Japonci mají problém, že dnes používají mnohem více techniku,“ myslí si lektor kaligrafie René Skupý. „Mně se to velice libí, je to taková výtvarná technika a při tom vytváření jde o to, že se člověk odreaguje od starostí běžného světa,“ svěřila se účastnice kurzu kaligrafie Jana Kosturová.

Při psaní se klade větší důraz na proces než na samotný výsledek. Pokud je ten, který píše v pohodě a není ve stresu, znaky jsou mnohem hezčí. A potřebuje k tomu pouze papír, štětec a tuš. „Kaligrafie se japonsky řekne Šodó, zní to jako omáčka, ale je to sousloví. Šo je znak, který znamená psát, a Dó je cesta,“ vysvětluje René Skupý. Kaligrafický workshop je jednou z akcí, které doprovázejí výstavu, která potrvá v Muzeu Komenského do 18. září. „Výstava je zaměřená na specifické období, a to na konec 19. století a první polovinu 20. století - čili na období, kdy kniha byla nejdůležitějším informačním médiem,“ říká autorka výstavního projektu Herta Konířová.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)