Rekonstrukce školy se Františkovým Lázním prodraží o pokutu

Františkovy Lázně – Rekonstrukce školy a výstavba víceúčelové haly možná bude stát radnici Františkových Lázní o 700 tisíc korun víc. Městu hrozí pokuta, kterou mu udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v tendru na stavební práce. Františkovy Lázně se proti pokutě odvolaly, případ bude řešit rozkladová komise předsedy ÚOHS Petra Rafaje. Pokud město neuspěje, bude muset statisícový postih uhradit, přestože radnice tvrdí, že tendr pro ni připravila externí agentura.

Vypadly čtyři firmy – možná bezdůvodně

Práce pro město vykonala společnost Syner téměř za 200 milionů korun. O zakázku ale měly zájem i čtyři další firmy, zadavatel je ale postupně vyloučil. Nejprve dospěl k závěru, že firmy Metrostav a Swietelsky nemají o výběrové řízení zájem, ačkoli obě předložily písemné žádosti o účast, potom vyloučil společnosti Bilfinger Berger Baugesellschaft a Berger Bohemia, přestože splnily kvalifikaci v požadovaném rozsahu.

„Zadavatel zamezil v účasti v zadávacím řízení čtyřem dodavatelům schopným plnit předmět veřejné zakázky. Nelze vyloučit, že tyto společnosti mohly předložit výhodnější nabídky,“ komentoval průběh tendru předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Zaplatí ten, kdo chyboval?

Město se proti udělení pokuty odvolalo – prostřednictvím externí agentury, která zajišťovala i průběh samotného výběrového řízení. Podle starostky Lenky Malkovské nyní zkoumají právníci, zda by případnou pokutu neměla smluvní agentura, která problematický tendr zařizovala, také zaplatit.

Pro Františkovy Lázně by pokuta, pokud by ji úřad potvrdil, znamenala velký zásah do rozpočtu. Radnice letos hospodaří s příjmy necelých 115 milionů korun a výdaji téměř 238 milionů korun. Musí přitom dokončit mnohamilionové investice, zahájené minulým vedením města.