Žáci mapují život krajanů v rumunském Banátu

Hradec Králové - Jaký je život českých krajanů v Rumunsku? Právě to již čtyři roky po sobě zjišťují žáci základní školy z Nového Města nad Metují. Postupně mapují například vývoj českého jazyka v rumunském prostředí, lidové písně nebo zvyky a tradice. Nahlédnout do tamního života teď v Novém Městě může každý. Žáci v tamní galerii totiž uspořádali výstavu fotografií.

Tisíc kilometrů daleko v rumunském Banátu leží i česká vesnice Gernik. Děti z Nového Města nad Metují do ní už pravidelně jezdí, aby důkladně zmapovaly život lidí, jejichž předci sem přišli před téměř dvěma sty lety za prací. „První rok projektu jsme vytvořili česko-banátský slovník, druhý rok jsme tvořili zpěvník zapomenutých písní a letos jsme mapovali zvyky a tradice Vánoc a Velikonoc,“ připomíná zástupkyně ředitele základní školy v Novém Městě nad Metují Irena Kupková.

Když školáci do Rumunska přijeli poprvé, tamní život je překvapil. Cesta za krajany, jako by byla i cestou časem. „Tady vidíte obuv, kterou v Rumunsku krajané nosí. Je to stará ojetá duše,“ ukazuje jeden z exponátů žák Adam Prouza. „Nedovedu si představit, že bych tam měla žít. Je to chudý kraj, ale příroda je tam opravdu krásná,“ přiznává žákyně Kateřina Novotná.   

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Školáci ale do Rumunska nejezdí jenom za poznáním. Krajanům vozí oblečení i léky. A nepřímo má pomoci také výstava fotografií a některých věcí z každodenního života krajanů, která pro návštěvníky expozice může být inspirací pro letní dovolenou. „Těmto lidem, kteří v Banátu žijí v šesti vesnicích, cestovní ruch velmi pomáhá,“ uzavírá Irena Kupková. 

Děti z Nového Města se za krajany do Rumunska znovu vydají příští rok na jaře.