Dopravu v noci komplikovaly bouře a silný vítr

Olomouc – Po středečních odpoledních a večerních bouřkách v západních, severních a středních Čechách se bouře provázená silným větrem posunula na střední a severní Moravu, kde v noci komplikovala dopravu na silnicích i na železnici. V Olomouckém kraji hasiči od středečního večera zaznamenali celkem třicet čtyři výjezdů. Na Karlovarsku pak zranil blesk čtrnáctiletého mladíka, který se před bouřkou schoval pod strom. Na několika místech probíhaly opravy a likvidace škod ještě během dnešního dopoledne. Všechny železniční tratě jsou už průjezdné.

Větrná smršť, která se přehnala nad střední a severní Moravou, za sebou zanechala několik komunikací zatarasených spadlými stromy. Popadané stromy zničily několik aut například na Vysočině. Zatarasily některé silnice ve Středočeském kraji, ještě horší situace pak byla na severní a střední Moravě. U Rýmařova spadl strom přímo na nákladní auto.

Na několika místech byla přerušena železniční doprava. Nejezdilo se z Prahy do Kolína, Benešova nebo Ústí nad Labem. U Bohušovic vlaky nabraly i více než hodinové zpoždění. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally se podařilo dopoledne zprovoznit poškozené trakční vedení mezi Třebovicemi a Českou Třebovou. Hlavní trasa mezi Prahou a Olomoucí je tak kompletně opravená.

Počasí zkomplikovalo dopravu (zdroj: ČT24)

V Čechách se nejezdilo u Bohušovic nad Ohří

Napilno měli hasiči v Olomouckém kraji, kde operační středisko hasičského záchranného sboru přijalo desítky žádostí o pomoc s likvidací následků silného větru s vydatným deštěm. Nejhorší byla situace na Šumpersku, Litovelsku a Uničovsku, kde v okolí Valšovského Dolu vítr shodil na komunikace více než dvacet stromů, mezi nimiž zůstala zablokovaná auta.

Hasiči kvůli bouřkám vyjížděli i v Pardubickém kraji

Asi ke 40 zásahům na odstraňování škod po bouřkách museli ve středu večer a v noci vyjíždět hasiči v Pardubickém kraji. Vítr většinou polámal stromy a větve, místy způsobil drobné škody na objektech. Kmeny rozřezávali například v Poličce, České Třebové, Králíkách, Bělé nad Svitavou nebo Dolní Čermné. V Pardubicích vítr utrhl markýzu na domě, na jiném objektu uvolnil plechy na střeše.

Noční bouře v hradeckém kraji poničila střechy

Noční bouře v Královéhradeckém kraji strhla stovky stromů, poničila také několik střech obytných domů. Z tábora u Bezníku na Jičínsku hasiči evakuovali 42 dětí. Bouře způsobila desítky poruch na elektrických vedeních. Při nárazu auta do spadlého stromu u Zaloňova na Náchodsku se zranil jeden člověk.

Už večer zasáhla bouře území Čech a zastavila vlaky u Bohušovic nad Ohří na Litoměřicku, některé nabraly i více než hodinová zpoždění. Karlovarský kraj byl na mnoha místech bez proudu, v některých krajích hasiči vyjížděli k vyplaveným sklepům a bytům. V Pelešanech na Turnovsku se rozvodnila říčka Libuňka. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu její hladina od večera stoupla ze 47 centimetrů na 2,5 metru a hodinu po půlnoci dosáhla třetího stupně povodňové aktivity.