Zlatá stezka z Malé Skály na Frýdštejn v novém

Malá Skála - Státní lesy opravily oblíbenou výletní trasu z Malé Skály na Frýdštejn, která je součástí Zlaté stezky Českého ráje. Jeden a půl kilometru dlouhý úsek zchátral kvůli erozi. Rekonstrukce stála Lesy ČR víc než dva miliony korun, přes polovinu získaly z programu rozvoje venkova.

Úsek mezi Malou Skálou a Frýdštejnem byl v žalostném stavu. „Tato část Zlaté stezky je hodně navštěvovaná a za ty desítky let došlo ke značnému opotřebení,“ potvrdil Ludvík Řičář z Lesů ČR. Stezka se ale teď dočkala nového kabátu. 

Lesníci zpevnili povrch stezky, instalovali schodiště z tvrdého akátového dřeva. Zábradlí nepustí turisty z trasy, nebudou díky tomu ničit okolí stezky, která patří v regionu k nejoblíbenějším mezi pěšími. Pro cyklisty se tento úsek nedoporučuje. „Výrazně žádáme, aby zde nejezdili cyklisté, protože ti skutečně cestu poškozují,“ vyzývá Řičář. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Zlatá stezka Českého ráje vznikla v roce 1937 spojením existujících turistických cest v délce asi 160 kilometrů z Mladé Boleslavi do Jičína, dnes měří 120 kilometrů. Systematicky se její údržbě nikdo nevěnuje.