Nejasné bydliště místostarosty - čí zájmy hájí?

Nový Jičín - Politici v Novém Jičíně se přou o trvalý pobyt místostarosty Jaroslava Dvořáka ze sociální demokracie. ODS tvrdí, že druhý muž radnice fakticky bydlí v Libhošti, která se letos od Nového Jičína odtrhla, a upozorňuje taky na střet zájmů při dělení majetku. Místostarosta oponuje, že už víc než půl roku skutečně žije v Novém Jičíně a že se jednání o dělení majetku neúčastní.

Místostarosta Dvořák kandidoval do voleb jako obyvatel místní části Libhošť. Ještě před osamostatněním obce změnil trvalé bydliště do Nového Jičína. ODS tvrdí, že to bylo jenom naoko. Jeho nová adresa je totiž v domě stranické kolegyně radní Blanky Faluši. „Je potřeba se ptát, koho vlastně zastupuje a zda to jsou občané Nového Jičína,“ myslí si o Dvořákově přesídlení opoziční zastupitel Ivan Týle (ODS).

Dvořák trvá na tom, že v domě radní skutečně bydlí. Připouští ale, že jenom dočasně: „S manželkou připravujeme přímo i stěhování, už zařizujeme tady bydlení přímo v Novém Jičíně.“ Radní Faluši, u které zatím bydlí, se k tomu nechce vyjadřovat. Podle zákona o volbách nicméně rozhoduje úřední trvalý pobyt, takže má-li jej místostarosta v Novém Jičíně, je formálně všechno v pořádku.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Novojičínská opozice však upozorňuje na další věc, a to, že právě v této době probíhají jednání o dělení majetku mezi Novým Jičínem a Libhoští. Roli místostarosty Dvořáka označuje ODS jako střet zájmů. „Může se někdo, kdo není příslušný k městu Nový Jičín, podílet na dělení majetku ve prospěch obce, kde bydlí?“ táže se Týle. „Bydlel jsem v Libhošti jeden a půl roku, takže opravdu nemám k obci žádné vazby. I tak se ale neúčastním přerozdělování majetku,“ hájí se Dvořák. Opoziční zastupitelé se jej přesto pokusili odvolat, středolevá koalice ale odmítla tento bod zařadit do programu posledního jednání zastupitelstva.