Přečíslování baťovských domků ve Zlíně je u konce

Zlín - Nepříjemnosti kolem nutného přečíslování asi 1 500 historických baťovských půldomků, které doposud sdílely jednotné popisné číslo, budou mít Zlíňané brzy za sebou. Změnu číslování s termínem do 1. července si vyžádala novela zákona. Přesně polovina jejich obyvatel si tak během letošního jara musela vyměnit veškeré doklady. Teď už zbývá jediné: umístit na domy tabulky s novými čísly. Jejich výrobu zaplatilo město a lidem pomůže také s montáží.

Typické baťovské půldomky odděluje vnitřní zeď, mají dva samostatné vchody a dva majitele. Ti dosud na dokladech sdíleli stejné číslo popisné, což často vedlo k absurdním situacím. „Jeden majitel si půldomek odkoupil, vzal si na něj samozřejmě úvěr. A ten druhý majitel posléze už úvěr nemohl dostat, protože touto nemovitostí už bylo ručeno jinému člověku na jeho úvěr,“ vysvětlil náměstek zlínského primátora Ondřej Běták (TOP 09).

Hlavní impulsem k řešení těchto komplikací byla ale změna zákona. Ten v jednom ze svých článků nově stanoví, že pokud se čísla popisná v téže části obce shodují, obec musí rozhodnout o jejich změně.

Přečíslovávání baťovských domků (zdroj: ČT24)


Přečíslování se ve Zlíně týká přibližně 1 500 domů, které obývá kolem čtyř tisíc lidí. Dohodu, kdo si dosavadní číslo nechá a koho naopak čeká nepříjemný kolotoč po úřadech kvůli výměně dokladů, nechalo město na vlastnících půldomků. Přibližně polovina majitelů se ale se svými sousedy neshodla. V takových případech padlo rozhodnutí „kdo s koho“ na úředníky magistrátu.

Tabulky s novými čísly zaplatilo město

Jelikož byl tento potřebný krok pro Zlíňany nepříjemný, vedení města se obyvatelům snažilo starosti co nejvíce ulehčit. Všechny úkony, které mají na starosti odbory magistrátu, byly pro občany výjimečně zdarma. Nové tabulky s čísly nechalo vyrobit město na vlastní náklady, celkem za ně zaplatilo téměř 200 tisíc korun. Pokud o to vlastníci půldomků požádali prostřednictvím formuláře, zajistí jim navíc i montáž.

Instalace tabulek s novými čísly odstartovala dnes dopoledne ve čtvrti Zálešná, které se přečíslování dotklo nejvýrazněji. O pomoc s jejich montáží zatím požádalo 600 lidí, stále však přibývají další žadatelé. Hřmot vrtaček se Zlínem ponese následující tři měsíce.