Ve Zbůchu na Plzeňsku se utrhl kus domu

Zbůch (Plzeňsko) - Ve Zbůchu u Plzně se při zemních pracích utrhl roh třípatrového bytového domu do výšky 2,5 metru. Hasiči evakuovali pět rodin, nikomu se nic nestalo. Místo hlídají a část domu zajistili pomocí provizorních klínů a železných traverz. Podle vyjádření statika bude dům několik dní neobyvatelný, evakuovaní lidé proto budou muset pár dní přečkat v provizorních podmínkách soukromé ubytovny.

Starší bytový dům z cihel byl právě v rekonstrukci, přičemž kolem se prováděly výkopy na odvodnění zdiva. Hlavním problémem však zřejmě bylo, že drenážní jámy byly vykopány ze všech stran. V noci totiž na Plzeňsku velmi silně pršelo a stěny byly silně podmáčeny. Když pak dělníci ráno začali znovu pracovat, dům to nevydržel a kolem deváté hodiny ráno se v něm objevily praskliny. „Kdyby nám do toho nenapršelo, neujelo by to. Dům stojí na hlíně a to je ten hlavní průšvih,“ poznamenal Miroslav Tomeš, majitel firmy, která stavbu prováděla.

Když se 2,5 metru vysoká část zdi o několik desítek centimetrů sesunula, hasiči dům okamžitě evakuovali. Aby zabránili dalšímu pohybu, podepřeli první patro vzpěrami a traverzou, výkop poté zasypali. „Zvenku bylo nutné zajistit pukliny pomocí dřevěných klínů,“ uvedla mluvčí plzeňských hasičů Alena Marešová.

Statici rozhodli o tom, že bude nutné podepřít stropy uvnitř bytů ve dvou spodních patrech a také zabezpečit prasklinu. Hluboký výkop kolem celého domu by se podle statiků měl odvodnit a zahrnout.

Reportáž Antonín Šimůnka (zdroj: ČT24)

Dům nyní bude několik dní neobyvatelný

Z předběžných informací hasičů vyplývá, že objekt zřejmě nebude nějakou dobu obyvatelný. „Nešla bych tam bydlet ani za milion,“ prohlásila jedna z přihlížejících žen. Rekonstruovaný dům, který má novou střechu i okna, je v současné době obehnaný páskou a nikdo do něj nesmí.

„Pozítří se nastěhují zpět do pravé půlky tři rodiny, do levé (kde je utržený roh) do 14 dnů, až dům opraví stavební firma, která tam prováděla výkopy pro odvodnění,“ řekl starosta. Rodiny byly na náklady obce ubytovány v soukromé ubytovně v obci. Její dobrovolní hasiči budou dům trvale hlídat.