Příbuzní Přemysla Oráče v Netolicích nežijí, kořeny ale mají v pravěku

Netolice (Prachaticko) - Starousedlíci z Netolic na Prachaticku jsou potomky lidí, kteří v této oblasti žili v pravěku. Místní tak mají kořeny staré 10 tisíc let. Potvrzují to výsledky unikátního výzkumu DNA, který provádějí archeologové a genetici. Výzkum také ukázal, že prapředci současných obyvatel pocházeli spíš ze západní Evropy. Na podobný typ DNA narazili vědci i v oblasti jižní Francie. Výzkum tak mimo jiné ukazuje, že Češi nemusí být jen etnicky čistými Slovany.

Vědci začali odebírat DNA od místních lidí už před dvěma lety. Zájem o testy byl tehdy mimořádný, přihlásila se stovka dobrovolníků. Příbuzné mezi původními a současnými obyvateli vědci nenašli. Rodokmenem odvíjejícím se od Přemysla Oráče se tak zatím nikdo pochlubit nemůže. Podle vedoucího archeologa Jaromíra Beneše se ale mezi netolickými muži často objevuje typ, který převažuje ve střední a západní Evropě. Na podobný narazili vědci v oblasti jižní Francie. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Genetický výzkum skončí za dva roky

Genetický výzkum je nyní přibližně v polovině, skončí za dva roky. Podílí se na něm studenti Letní archeologické školy v Netolicích, kteří bádají na hradišti sv. Jána. V Netolicích bylo jedno z nejvýznamnějších politických center knížecích Čech. Studenti se proto vedle DNA zaměřují i na výzkum vlastního přemyslovského centra, starého netolického hradu. Pracují například v prostoru nově objeveného kostela sv. Jana, kde je pohřebiště, a také v předhradí. Tam moderními metodami zjišťují rozsah velké aglomerace a její vliv na okolní přírodu před tisíci lety.

Archeologický průzkum v Netolicích
Zdroj: ČT24

Letní škola archeologie je každoročně přístupná i veřejnosti. Na archeology se vždy přijdou podívat stovky lidí. „Návštěvníky vítáme, v práci nám nijak nevadí. Jsme rádi, když přijdou,“ poznamenal Beneš. Součástí letní školy jsou i přednášky pro veřejnost, uskuteční se tuto středu, příští týden v úterý a středu od 18:00 v salonku Muzea Otakara Kudrny v Netolicích. Hovořit se bude nejen o studiu DNA u starousedlíků v Netolicích, ale také o výzkumu hradišť na Vladaři a na Třísově a pohřbívání na Pražském hradě.

Netolické hradiště patří k přemyslovským správním hradům budovaným v době počátků českého státu v průběhu 10. století. Hrad měl dobré podmínky k rozvoji, zejména díky vhodné poloze na obchodní stezce z Lince do Prahy. Archeologický výzkum dosud prokázal intenzivní osídlení od 10. století do zániku správní funkce hradu. Z 12. a 13. století existují písemné údaje o netolických kastelánech a o podhradí s kostelem sv. Václava. Brzy poté však hrad postupně ztrácel na významu, neboť mu začala konkurovat nová královská střediska. Na ploše akropole poblíž zaniklého kostela sv. Jana zůstalo ještě dlouho významné farní pohřebiště. V 19. století byl na místě zapomenutého hradu zřízen hostinec s výletním místem.