Ještědský vysílač dostává nový plášť

Liberec – Horský hotel a vysílač na Ještědu dostává nový plášť. Turisté se nemusí obávat žádných omezení – alespoň prozatím. České radiokomunikace, kterým cenná stavba patří, v posledních letech investovaly do oprav vysílače 45 milionů korun. Časem se ale přesto budou muset pustit do generální rekonstrukce.

Dělníci zahájili rekonstrukci panelů, které tvoří plášť ještědské špičky. Především vyměňují povrchovou fólii. Stavitelé předpokládali, že vydrží dvacet let, nakonec odsloužila dvojnásobný čas, víc ale nevydrží. Postupně je třeba vyměnit 650 čtverečních metrů fólie. Při práci nesmí pršet ani moc foukat, nezbytná je i nízká vlhkost vzduchu.

Méně náročné mají být práce, které plánují České radiokomunikace na příští rok. Pracovat se bude na přístupových rampách, zábradlí a části fasády. „Důvodem jsou povětrnostní podmínky a v některých případech nevhodně provedené izolace proti vodě,“ vysvětlil mluvčí radiokomunikací Kamil Chalupa.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Zásahy, které majitel provádí, však zatím mají spíše charakter havarijních zásahů. Potřebná generální rekonstrukce stavby dokončené v roce 1973 je v nedohlednu. „Potřebuje opravu, která se týká vnějšku i vnitřku,“ podotkl architekt Jiří Suchomel z liberecké Technické univerzity.

Budova chátrá a je v hledáčku památkářů. Liberecký kraj chce nechat zapsat národní kulturní památku na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, zatím to ale nejde. V minulosti kraj jednal s radiokomunikacemi o odkoupení ještědského vysílače. Musel by za něj však dát stovky milionů korun, častka v témže řádu by byla potřeba na rekonstrukci. Liberecký kraj ale nemá dost peněz, a tak z obchodu sešlo.