Kolem světa na vlastnoručně vyrobené lodi

Rychnovsko – Petr Ondráček z Mokré na Rychnovsku se chystá na cestu kolem světa na vlastnoručně vyrobené plachetnici. 62letý mořeplavec, v civilním životě vědecký pracovník, popluje sám a dal si navíc za cíl překonat dosavadní světový rekord. Do jižní Anglie, odkud se na cestu vydá, se chce vrátit dřív než za 313 dní.

Plachetnici vyráběl Petr Ondráček ve stodole sedmnáct let. Cestu kolem světa si ale vymyslel až později a na plavbu se připravoval přibližně sedm roků. Na moři ovšem žádným nováčkem není. „Zhruba 25 let pluji na moři, předtím jsem 25 let strávil na divoké vodě ve slalomu a ve sjezdu,“ říká dobrodruh.

Petr Ondráček ale ví, že tentokrát bude jeho cestování po moři mnohem obtížnější. I když je na lodi motor, jediným povoleným pohonem je vítr. Asistenti však mohou naházet do vody zásoby, ty si však musí mořeplavec vylovit sám. Navíc musí protnout všechny poledníky.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Veškeré potraviny si Petr Ondráček veze s sebou. Jsou upravené tak, aby je například stačil ohřát na slunci. Speciální chleba by měl vydržet až dva roky, pitnou vodu si mořeplavec bude vyrábět odsolováním vody mořské. Pro případ žádosti o záchranu má pan Ondráček k dispozici speciální družicovou radiobóji.

Na cestu dlouhou 23 tisíc námořních mil chce pan Ondráček vyplout nejpozději do poloviny září. Spojení s rodinou mu bude zajišťovat satelitní telefon. O své plavbě chce navíc pravidelně informovat na internetových stránkách.