Sanitky nesmějí za hranice, záchranáři čekají na smlouvu

Cheb – České a německé obce chtějí v rámci sdružení Euregio Egrensis co nedřív stanovit pravidla pro přeshraniční spolupráci záchranářů. Ani tři a půl roku po otevření hranic totiž nesmějí sanitky zasahovat na území sousedního státu. Problémů, které je třeba vyřešit, není málo. Například stále není bezezbytku uznávána kvalifikace nabytá na druhé straně hranice, v každém státě jsou také povoleny, resp. zakázány jiné léky a tišicí prostředky. Vyřešit je třeba také případnou náhradu škody.

Přejezdy sanitky přes hranice by mohly výrazně pomoci například příhraničnímu horskému městu Potůčky. Záchranáři z českého vnitrozemí nedokážou přijet dříve než za 20 minut, v zimě, kdy jsou silnice těžko sjízdné, se čeká na sanitku i déle než půl hodiny. „Bylo by super, pokud by německá záchranka mohla jezdit na české území, protože je tady do deseti minut,“ přidala srovnání starostka Potůčků Jarmila Fořtová.

Podobně by mohli v některých místech v Bavorsku snadno zasahovat čeští záchranáři. Smlouva o přeshraničních výjezdech sanitek by mohla pomoci také lidem zraněným při dopravních nehodách na cizí straně hranic. „Na německém území bychom zasahovali na vyzvání německého operačního střediska a podle české jurisdikce,“ přiblížil ředitel RZS Karlovarského kraje Ivo Tukinski.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Proti ochotě záchranářů ale stojí neochota politiků. „Spolupráci může vyřešit pouze česko-německá smlouva, která zajistí záchranářům právní jistotu,“ podotkl ředitel mnichovského Institutu empirických výzkumů Hanjo Allinger.

Více než tři roky po vstupu Česka do Schengenského prostoru zatím existuje pouze návrh potřebného dokumentu. Kdy bude vše hotovo, si nikdo netroufá říct. „Probíhá úprava textu návrhu smlouvy, kterou podepisuje prezident a musí projít oběma parlamentními komorami. Těžko lze odhadnout časový výhled,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Kromě legislativních problémů musí oba státy vyřešit zásadní rozdíl v ceně za výjezd sanitky. Například 45minutový zásah české posádky bez lékaře v místě vzdáleném méně než 10 kilometrů od základny stojí 42 eur. Stejný výjezd německé posádky vyjde na 520 eur. „Možností by byl výměnný obchod – stejný počet zásahů na obou stranách hranice,“ upozornil na alternativu Hanjo Allinger.

Na obdobnou česko-německou smlouvu už léta čekají také horští a letečtí záchranáři. Kdyby se podařilo uzavřít je, mohl by v Karlovarském kraji zasahovat vrtulník z příhraničního Zwickau, zatímco dnes se musí čekat na stroj z Prahy.