Zloději okradli postižené sportovce z Teplicka

Teplice - Vybavení za zhruba dva miliony korun ukradli zloději tělesně postiženým sportovcům z tělovýchovné jednoty Nola. Sportovci mluví o lidském hyenismu, zloději šli totiž najisto a velmi pravděpdobně přesně věděli, koho okrádají. Nejdříve se ztratily počítače a doklady, po dvou dnech si pak zloději přišli i pro dodávky speciálně upravené pro přepravu postižených.

Ukradená auta už zřejmě zloději rozebrali na náhradní díly, v celku by totiž by těžko prodejná kvůli reklamním poutačům. Postižení sportovci ale bez nich nemohou jezdit na závody ani trénovat. „Někteří jsou ze sociálně slabých rodin, tak pro ně jezdíme domů nebo přímo ke škole a pak je zase po skončení rozvážíme,“ vysvětluje ředitelka tělovýchovné jednoty Jitka Janouchová. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Kroužky teď sice během prázdnin neprobíhají, už v září by ale měly znovu začít, i když si Jitka Janotová zatím neumí představit, jak by sportovce bez aut dopravovali. Proto spoléhá jednota na stát nebo sponzory, bez nich si totiž nové dodávky nemůže dovolit. 

Tělovýchovná jednota zdravotně postižených Nola v Teplicích byla založena v roce 1983 a jejím posláním je pečovat o sportovní vyžití mládeže postižené dětskou mozkovou obrnou, tedy spastiků. Má zhruba dva tisíce členů, mezi které patří i účastníci paralympiády nebo medailisté ze světových šampionátů.