Tržnici v Hatích kontrolovali inspektoři z Prahy - ty stánkaři neznají

Hatě (Znojemsko) – Z Prahy a ze středních Čech přijeli inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) kontrolovat vietnamskou tržnici v Hatích na Znojemsku. Protože tváře většiny domácích inspektorů už zdejší trhovci znají, tak se krajské inspekce domluvili na výměnné akci, při které inspektoři zasahují na místech, v nichž nikdy předtím služebně nebyli. Během čtyřdenní akce odhalily v jihomoravské tržnici padělky známých značek bezmála za třináct milionů korun.

„Od pátku probíhala výměnná akce, kdy jihomoravští inspektoři kontrolovali obchodníky v Praze a pražští a středočeští kolegové prošli tržnici v Hatích. Díky novým tvářím, které Vietnamci neznají, a proto nejsou tak obezřetní, máme větší šanci, že zabavíme více padělků,“ řekla ředitelka ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj Tatiana Neuhybelová.

„Trhovci jsou čím dál agresivnější, snaží se nám uprchnout, nebo před námi zboží schovat nebo nám je ukrást z rukou. Dnes dokonce zboží dokonce házeli na střechu, abychom je nemohli zabavit,“ popsal kontrolu Miroslav Toth z odboru cizinecké policie.

Mezi 1800 zabavenými padělky převládá oblečení a obuv, jejichž hodnotu inspektoři vyčíslili na 13 milionů korun. Razii na tržnici nedaleko česko-rakouských hranic uspořádali minulý týden i pracovníci celní správy. Zabavili padělky za 28 milionů korun.

Ředitelka ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj Tatiana Neuhybelová o kontrole na Hatích (zdroj: ČT24)