Zlobicím hrozí exekuce obecního majetku

Zlobice (Kroměřížsko) – Desítky stížností už dlouho paralyzují vesnici Zlobice na Kroměřížsku, teď navíc s reálnou hrozbou exekuce. Místní radnice pyká za neposkytnutí informací jednomu z místních obyvatel. Přitom jí to opakovaně vytknul krajský úřad i krajský soud. Kvůli nečinnosti obce tak přišel trest – obstavení majetku.

Zlobice svému názvu nejsou nijak dlužny. Malou vesnicí zmítají osobní spory, jejichž adresátem je radnice a starostka. Stanislava Šišková (nez. za VV) úřaduje v obci se 600 obyvateli od loňského listopadu a už převzala osmdesát stížností a žádostí o informace.

Podle místních starostka svoji funkci zřejmě nezvládá. „Paní starostka měla poskytnout deníky z mateřské školky a ani na pokyn kraje to neudělala,“ kritizovala hlavu obce Zuzana Diasová z občanského sdružení Zlobice.

Stanislava Šišková se brání, že „zabydlet se“ ve starostovském křesle není tak snadné, jak si mnozí myslí. „Pro člověka, který přijde do funkce a začíná nově, je to zátěž. Ale to je asi účelem,“ uvedla.

Když však ani přes urgence kraje a rozsudek soudu neposkytla zápisy z obecní rady, stěžovatel to dotáhl do konce, který už obec doopravdy zabolel. Kroměřížský okresní soud nečinnost obecního úřadu potrestal exekucí majetku. „O žádné exekuci nevím,“ tvrdí Šišková. A přestože v této situaci obec se svým majetkem nesmí nijak disponovat, ještě dnes visela na úřední desce nabídka směny jednoho z pozemků.

„Paní starostka nařízení soudu absolutně nerespektuje,“ řekla Diasová. To by v budoucnu nemuselo dopadnout dobře. Pokud by teď například někdo obecní pozemek koupil, jeho vlastnictví by v budoucnu mohlo být zpochybněno.

Investoři Zlobice obcházejí obloukem

Jiné vesnice budují, Zlobice se hádají. Sváry odstartoval pět let starý necitlivý zásah do soukromého pozemku. Jeho majitel nepřistoupil na mimosoudní vyrovnání navržené novou starostkou a následně se na její hlavu začaly valit stížnosti.

„Do obce už nikdo nechce investovat, žádná instituce s námi nechce mít nic společného,“ rozčiloval se obyvatel Zlobic Jaroslav Urban.

Exekuce je jen na tisíc korun, to vesnice finančně ustojí. Ale bude platit dál. Aby podobným excesům radnice předešla, bude za ni od teď stížnosti vyřizovat právník. Pochopitelně nikoliv zadarmo.