ČOI kontrolovala restaurace na jihu Čech

České Budějovice - Letní kontroly České obchodní inspekce na jihu Čech odhalily chyby ve čtvrtině prověřovaných restaurací a stánků s občerstvením. Na zatím poslední průzkum se inspektoři vydali včera večer v Českých Budějovicích a Hluboké nad Vltavou a opět rozdávali pokuty. V jednom ze zařízení dostala kontrola led přímo ve sklenici s alkoholem a navíc servírka při placení vrátila o čtyři koruny méně. Jejímu zaměstnavateli tak hrozí až 5tisícová pokuta.

Nejčastěji se zákazníci setkávají s nedodržením míry u nápojů a váhy u potravin. Kromě toho se inspektoři zaměřují na dodržování cen. Jeden kontrolovaný hotel včera dostal pokutu i za to, že jeho zákazníci neměli k dispozici informace o aktuálních kurzech. Ve většině případů se jedná o pochybení personálu. 

Inspekce už se ale setkala i se záměrným obohacováním na úkor cizinců. Ředitel ČOI v Českých Budějovicích Daniel Adamec upřesňuje, že šlo o jeden hotel v Českém Krumlově, kde si k ceně připočítávají zvláštní 10% marži. Celkem už za letošní sezonu zaplatili jihočeští provozovatelé restaurací a stánků s občerstvením pokuty ve výši 60 tisíc korun.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)