Soud: Lázně III patří městu

Karlovy Vary – Okresní soud v Karlových Varech rozhodl, že budova karlovarských Lázní III nadále patří městu, a nikoliv společnosti Veso, která ji v roce 2009 od radnice koupila za přibližně 95 milionů korun. Firma tak zůstává pouhým nájemcem lázeňské budovy, a nikoli majitelem. Rozhodnutí zatím není pravomocné, stávající majitel lázeňské budovy se patrně odvolá. O dalším postupu města ve složité kauze budou jednat radní zřejmě už v pondělí.

Soud rozhodl ve prospěch města, které napadlo kupní smlouvu uzavřenou předchozím vedením magistrátu kvůli chybě v proceduře prodeje. Podle verdiktu spočíval nesprávný postup při prodeji v tom, že primátor kupní smlouvu nejprve podepsal a až následně ji schválilo zastupitelstvo. Bývalý primátor Werner Hauptmann (ODS) se ale brání, že smlouvu nepodepsal bez pověření rady a zastupitelů: „Zastupitelstvo rozhodlo o obsahu prodejní smlouvy už rok předtím na svém jednání.“

V čele Karlových Varů v době podpisu stála koalice ODS a ČSSD. Proti prodeji Lázní III protestovala opozice, která po loňských komunálních volbách utvořila koalici K20 a na prodej Lázní III podala žalobu. Odpůrci pronájmu byli přesvědčeni, že bývalé vedení města lázně nevýhodně pronajalo a připravilo k prodeji společnosti Veso, kterou spoluvlastnil bývalý poslanec a městský zastupitel Jaroslav Fiala. Ten nařčení opozice od začátku sporu odmítá, podle jeho slov je vše transparentní a smluvně doložitelné. Karlovarský radní Milan Rusev ale označuje celou věc za kupčení s majetkem.

Těsně po prohraných volbách přepsali odstupující radní lázně na firmu Veso. Fiala se brání, že v té době už měla společnost jiného majitele. Nový jednatel tvrdí, že spor firmu poškodí, a zvažuje žalobu na město. „My jsme měli připravenou banku, která měla financovat rozsáhlou rekonstrukci, bez níž Lázně III nemůžou fungovat,“ vysvětluje jednatel společnosti Lázně III Veso Milan Špička.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Přestože soud rozhodl, že Lázně III patří městu, firma Veso je má stále v pronájmu. Bývalá rada města tento pronájem posledním dodatkem ke smlouvě prodloužila až do roku 2059. Tomáš Hybner, bývalý náměstek pro majetek (ČSSD), stále trvá na tom, že prodej Lázní III byl v souladu se zákonem.

Lázně III jsou druhá nejstarší lázeňská budova v Karlových Varech. Byla postavena ve stylu anglické neogotiky a otevřena v roce 1866. Za jejich pronájem platila společnost Veso městu ročně kolem dvou milionů korun. Lázním III patrně nejvíce uškodil velký požár, který na podzim roku 2002 zničil část střechy a také koncertní sál. Ten je stálým sálem Karlovarského symfonického orchestru.