Koňař Petr Vozáb se dostal až do „Guinessovky“

Kladruby nad Labem – Petr Vozáb svůj život zasvětil koním. Je uznávaným odborníkem i vynikajícím jezdcem a trenérem. V České republice je jen málo takových, kteří rozumějí starokladrubským koním tak jako on. Od mládí pracuje v hřebčíně v Kladrubech nad Labem. Zkušenosti a odvaha mu vynesly i zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Národní hřebčín je jeho druhým domovem, chovatelem koní se tu učil od 15 let. Dědeček byl kočím a také pro Petra Vozába byla další profesní volba jasná. Býval skvělým žokejem. Svými úspěchy se zapsal do historie Velké Pardubické. Později se ale začal věnovat kočárům a koňským spřežením. Několikanásobný mistr republiky reprezentuje hřebčín v zahraničí.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Když jsou koně dobře trénované a mají dobrou kondici, tak je pro ně práce radost,“ říká Petr Vozáb. Jako správce hřebčína a dnes i náměstek ředitele pečuje se svými kolegy o stovky koní. Na ty starokladrubské nedá dopustit. Oblíbili si je i na dánském nebo švédském královském dvoře, sklízejí ovace na soutěžích a přehlídkách.

Petru Vozábovi a jeho kolegům se při jedné z nich podařilo zapřáhnout šestnáct koní. Do Guinessovy knihy rekordů se později dostalo unikátní 22spřeží. Na otázku, jaký největší úkol teď kladrubské koňaře čeká, odpovídá Petr Vozáb jednoznačně – postupná obnova a rekonstrukce, na kterou hřebčín už léta shání peníze.