Chebsko zasáhlo zemětřesení o síle tří stupňů

Cheb - Chebsko dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle tří stupňů Richterovy stupnice. Odpoledne okolo 14:00 se pak země v okolí Nového Kostela zatřásla znovu. Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR upozornil, že otřesy nastupují s velkou razancí, budou tak zřejmě následovat další a možná ještě silnější. Chebsko je seismicky aktivní oblastí, měřicí přístroje zde zaznamenávají otřesy téměř nepřetržitě. Lidé je ale většinou nepocítí. Podle Horálka dosahují v této oblasti maximálně do pěti stupňů. Aktuální situaci na západě Čech můžete sledovat na seismografu, který je umístěný v Novém Kostele.

Citlivé seismografické přístroje v okolních obcích zaznamenaly od úterý už stovky otřesů. Nejsilnější měl podle Horálka sílu 3,3 stupně. „Zdroj nasazuje s velkou razancí, z toho lze usuzovat, že aktivita se bude dále vyvíjet a můžeme očekávat ještě silnější jevy,“ řekl ČT. Podle Evropského Středomořského seismologického centra se na Chebsku objevily otřesy už v úterý dopoledne, dosahovaly ale jen síly dvou stupňů.

Epicentrum zemětřesení, které se projevilo výrazným hlukem kolem 7:20 ráno, bylo nedaleko Nového Kostela na Chebsku. „Lidé o tom mluví, ale žádné škody jsme zatím nezaznamenali,“ řekla pracovnice obecního úřadu v Novém Kostele. Obyvatelka Rotavy přirovnala otřes k rachotu, který vydává jedoucí nákladní vůz. „Třásla se mi i koupelna,“ dodala.

Na Chebsku se zemětřesení většího rozsahu opakuje vždy po několika letech. Poslední větší otřesy zaznamenali seismologové v roce 2008. Na přelomu let 1985 až 1986 dosáhly síly 4,6 stupně Richtera, praskaly tehdy zdi a padaly komíny. Vůbec nejsilnější změřené zemětřesení v oblasti je z roku 1908, dosáhlo rovných pěti stupňů.  

V České republice je kromě Chebska aktivní seismická oblast ještě na Ostravsku. Tam bylo větší zemětřesení zaznamenáno například v roce 1901.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)