Lidem v Polné vadí černé stavby městského tajemníka

Polná – Obyvatelé v Polné na Jihlavsku volají po odstoupení tajemníka Pavla Nováka. Vadí jim jeho černé stavby. Tajemník už za delikty ve stavebním řízení zaplatil pokutu, ale odstupovat nehodlá. Tvrdí, že má nadále pro svou funkci dostatečný morální i odborný kredit.

„Tady je zcela zřejmé, že tajemník využívá své moci k tomu, aby docílil toho, co chce. My musíme žádat úplné odstranění stavby, protože je v současné době vlastně celá černá,“ řekl ČT Novákův soused Jan Lahoda. Tajemník totiž původně zažádal o povolení na dvougaráž s hobby místností. Na místě ale nyní stojí podkrovní rodinný domek s komínem, koupelnou a několika okny. Nechybí ani veškeré inženýrské sítě. Sousedé tvrdí, že s takovou stavbou nikdy nesouhlasili.

Pavel Novák: „To, že mám stavbu postavenou tak, jak mám stavební povolení, na tom si trvám. Nic na tom nemění, že tam mám několik drobných odchylek od stavebního povolení.“

Na případ začal kvůli možné podjatosti dohlížet stavební úřad v Lukách nad Jihlavou. Tajemníkovi zatím v jednom správním řízení nařídil odstranit na černo vybudovanou elektrickou přípojku a ve druhém mu udělil pokutu za porušení stavebního řádu. Další správní řízení včetně toho o odstranění stavby dál probíhají, jsou ale pozastavena, než situaci přezkoumá krajský úřad a ministerstvo pro místní rozvoj.

Zastupitel města a člen kontrolního výboru Ivan Klusáček (nestr.) se proto domnívá, že s takovým morálním kreditem už Novák ve městě být tajemníkem nemůže. Novák se ale hájí tím, že ho do nepříjemné situace přivedly zejména chyby na straně polenského stavebního úřadu. Spoluodpovědnost odmítá. „Není důvod ani k tomu, abych odstupoval, ani abych byl odvolán,“ uzavřel.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)