Problém s přistěhovalci má vyřešit výkup jejich domu

Vejprnice (Plzeňsko) – Na problémy s nepřizpůsobivými přistěhovalci si stěžují lidé i na Plzeňsku. Podle starosty Vejprnic je zdrojem zvýšené kriminality a stížností občanů dům, kde žije 30 lidí, kteří tvrdí, že nemají kam jít. Všechny stížnosti se hromadí na obecním úřadu, na policii lidé nechodí, protože se nových sousedů bojí. Obecní úřad se pokusil vyřešit situaci tím, že dům odkoupil od původní majitelky. Teď se snaží přemluvit jeho obyvatele, aby se odstěhovali.

Vejprnický případ začal docela nenápadně – pronájmem domu Romovi ze Slovenska. Ten však v domě nezůstal sám, postupně se k němu nastěhovalo 30 lidí. „V obci se najednou objevili noví obyvatelé, kteří s sebou přinášeli zvyšující se kriminalitu. Vyskytují se tam i děvčata, která poskytují určité služby u motorestu,“ popsal následky příchodu podnájemníků vejprnický starosta Pavel Karpíšek.

Na místo se zaměřily úřady: Podmínky, které v domě panují, nedávno zkoumaly sociální pracovnice. Zjistily, že děti žijí v nepřijatelných podmínkách a jsou nemocné. Obyvatelé domu sice slíbili, že dají všechno do pořádku, podle starousedlíků ale není dům připojen ke kanalizaci a odpad končí v okolí. Kontroly provedli i policisté, kteří zjistili, že někteří obyvatelé problematického domu vůbec nemají doklady. „Těmto osobám byla opakovaně udělena pokuta, která může být až ve výši 3 000 korun,“ sdělila policejní mluvčí Martina Kohoutová.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

O nejrazantnější řešení se pokusila obec, která dům odkoupila. „S nájemci, kteří nemají žádný právní důvod tento objekt obývat, jsme učinili dohodu,“ uvedl Pavel Karpíšek. Lidé se podle něj z Vejprnic odstěhují. Ti se však pryč nehrnou. „Nemůžeme s dětmi. Kde budeme? Venku?“ reagovala jedna z obyvatelek domu.

Na vystěhování stanovila radnice lhůtu do 12. září. Pokud i potom zůstanou v obecním domě obyvatelé, chce starosta požádat o spolupráci policii.