Královéhradecké letiště hostilo airshow CIAF 2011

Hradec Králové – Průletem vojenských vrtulníků Mi-17 a Mi-24, armádního dopravního letounu CASA C-295, stíhaček Jas-39 Gripen nebo bitevníků L-159 dnes na letišti u Hradce Králové začal 18. ročník airshow CIAF. Slunečné počasí přilákalo davy diváků, příjezdové silnice byly na některých místech ucpané. Dnes během letecké přehlídky ministr obrany Alexandr Vondra oznámil, že nejpozději do konce roku vláda rozhodne o podmínkách veřejné soutěže na nástupce 14 stíhaček Jas-39 Gripen.

„Bude počítat s uchováním schopnosti nadzvukového letectva, ale rozhodně budeme chtít vybírat v nějakém soutěžním prostředí. Kdybychom se orientovali jen na jedno řešení, dostali bychom se do pasti,“ prohlásil ministr Vondra. Po schválení těchto podkladů vláda rozhodne o podmínkách vypsání tendru. Zda Česká republika letadla koupí, nebo si je pronajme, zatím není jasné. 

„Premiér řekl, že předpokládá, že jednou ze základních podmínek účasti v soutěži bude spolupráce při potírání korupce, a já s ním souhlasím,“ uvedl ministr Vondra. Nevyloučil, že výrobce gripenů by se mohl tendru zúčastnit.

Česká republika se poslední čtyři měsíce roku 2012 znovu zúčastní s gripeny mise v pobaltských republikách. Přestože to není součástí závazku země vůči NATO, armáda si tento úkol vybrala dobrovolně. „Čtyři gripeny se budou podílet na ochraně vzdušného prostoru baltských zemí. Baltské státy to poptávají, pro armádu to není nevýhodné a máme na to kapacity na rozdíl od například vzdušné akce nad Libyí,“ uvedl Vondra. 

Podle velitele vzdušných sil AČR Jiřího Vernera se mise kromě letounů také zúčastní kontingent téměř 70 příslušníků letectva. "Bude to ochrana vzdušného prostoru, patrolování, případná pomoc letounům v nouzi, případně donucení narušitele k akci, doplnil Verner podrobnosti o budoucí misi.

Současné stroje Jas-39 Gripen si Česká republika od švédské vlády pronajala před osmi lety do konce roku 2014. Předchozí soutěž na nákup stíhaček, jehož vítězem bylo britsko-švédské konsorcium BAE Systems/Saab, byla anulována. Britští vyšetřovatelé přišli na to, že se při tendru v Česku uplácelo stejně jako jinde ve světě, kde se o nějakou zakázku ucházela zbrojovka BAE. 

Hradec Králové očekává desítky tisíc návštěvníků

Během dnešní přehlídky se již v českých barvách představil ruský vrtulník Sokol. Dále se očekává přelet českých gripenů a cvičných letadel L-159 Alca, které odstartují z čáslavské letecké základny. Diváci uvidí nový letoun španělské výroby CASA. Představila se i letadla české výroby L-39 Albatros.

K zajímavostem programu patřila například lotyšská akrobatická skupina Baltic Bees jet team nebo atraktivní vzdušný souboj historických letounů Fokker a Camel. Lidé také mohli vidět slaňování vojáků z vrtulníku „visícího“ nízko nad zemí. Proti původním plánům nepřiletěl stroj Eurofighter Typhoon rakouské armády. „Bohužel, kvůli organizačním komplikacím se to nepodařilo,“ uvedl mluvčí přehlídky Tomáš Otruba.

Své umění rovněž předvede akrobatická skupina Flying Bulls na letounech ZLIN Z150. Z americké základny v Itálii přiletělo letadlo C26, které úřady jihoamerický států využívají k boji s místními narkomafiemi. Dánové ukážou své stíhačky F-16. Některá z letadel se představila při průletu, jiné stroje bylo možné obdivovat při vystoupeních nad letištěm, další si návštěvníci prohlédli vystavené na zemi. Celkem mohou návštěvníci obdivovat kolem stovky exemplářů ze 11 zemí.

Na loňský ročník letecké show, která je podle pořadatelů největší přehlídkou vojenské letecké techniky v České republice, dorazilo přes 50 000 lidí. Svou techniku představila letectva ze 14 zemí. CIAF se na hradeckém letišti konal do roku 2002. Po odchodu armády z hradeckého letiště se pořadatelé rozhodli přehlídku kvůli technickým problémům se zajištěním letiště přesunout do Brna, ze kterého se vrátila zpět do Hradce po sedmi letech. V Brně totiž byl problém akci skloubit s civilním leteckým provozem.

  • Souboj historických letounů autor: Mlejnková Alexandra, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2848/284724.jpg
  • Průlet skupiny Breitling Jet Team autor: Mlejnková Alexandra, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2848/284726.jpg
  • Do letadla nasedl také pražský arcibiskup Dominik Duka autor: Mlejnková Alexandra, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2848/284727.jpg
  • Letecká skupina Flying Bulls autor: Mlejnková Alexandra, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2848/284725.jpg