Praha plánuje privatizaci obecních bytů, získá tak miliardy

Praha - Praha připravuje prodej bytového fondu za miliardy korun. Bytový výbor pražského zastupitelstva hlavního města odsouhlasil na středečním zasedání podmínky prodeje. Město chce nájemníkům nabídnout k odkoupení 3 500 až 4 000 bytů, a to za cenu znaleckého odhadu. Konečný seznam bytů bude vedení města schvalovat v příštích týdnech. Většina magistrátních bytů je na Černém Mostě a na Barrandově. Rozhodující slovo budou mít zastupitelé na říjnovém zasedání.

Výtěžek má jít na byty pro seniory a mladé rodiny

„Hlavní město by mělo během krátké doby prodat zhruba polovinu svého bytového fondu. Prodej druhé poloviny není možný, protože tyto byty byly postaveny s pomocí dotací,“ uvedl předseda bytového výboru Roman Petrus. Výtěžek, který bude podle odhadu v řádu miliard korun, hlavní město investuje do sociálního bydlení, tedy do bytů pro seniory a startovacích bytů pro mladé rodiny, slibuje radní pro bytovou oblast Petr Dolínek (ČSSD).

Pravidla, která odsouhlasil výbor, počítají s prodejem po domech. Podle Dolínka se k odkoupení musí přihlásit nejméně 60 procent nájemníků, kteří pak založí družstvo. Radní odhaduje, že se městu podaří odprodat drtivou většinu bytů.

Hlavní město v současné době vlastní asi 11 000 bytů. Další tisíce jsou svěřeny městským částem, o jejich prodeji rozhodují jednotlivé radnice. Zvažovaný prodej magistrátních bytů se bude týkat 3 500 až 4 000 jednotek, asi 95 procent z nich jsou v panelových domech. Většina z nich je podle Dolínka na Černém Mostě a na Barrandově. Dodal, že do seznamu zatím nebudou zařazeny cihlové byty z Prahy 1, o kterých chce vedení radnice ještě diskutovat. S privatizací bytů počítá koaliční smlouva mezi ODS a ČSSD. Obě strany se v ní zavázaly, že peníze vloží do zajištění bytů pro sociální účely.