Bývalý šéf českého fotbalu Mokrý žádá od státu půlmilionové odškodné

Brno/Praha – Bývalý šéf Českomoravského fotbalového svazu Pavel Mokrý, bývalý náměstek ministra školství Ladislav Malý a člen výkonného výboru fotbalového svazu Václav Chvála požadují po státu nejméně půlmilionové odškodné. Trojice byla v roce 2009 zatčena a dlouhé hodiny vyslýchána. Z krácení daní byl nakonec obviněn pouze Ladislav Malý, podezření se ale nikdy neprokázalo. Za nesprávný postup policie nyní požaduje každý z nich finanční náhradu.

„Každý z klientů požaduje nejméně půlmilionové odškodné kvůli tomuto řízení z roku 2009, kdy museli opustit svoje funkce a zůstali bez zaměstnání,“ uvedl advokát všech tří mužů Oldřich Chudoba. Trojice vyzvala ministerstvo spravedlnosti k náhradě škody, to má teď šest měsíců na to, aby rozhodlo, jestli mužům odškodnění přísluší. „Pokud nebude vyhověno naší výzvě, jsme připraveni jít do soudního řízení,“ doplnil Chudoba. „Rozhodnutí ministerstva spravedlnosti nelze předjímat,“ řekla České televizi mluvčí ministerstva Tereza Palečková.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková (zdroj: ČT24)

Malý čelil obvinění z krácení daně při prodeji vstupenek na Euro 2004. Policie se domnívala, že se mohl dopustit trestného činu během svého působení v rámci servisní firmy Fotbal Trading, jejímž jediným akcionářem byl fotbalový svaz. Podle policie společnost nevložila do účetnictví 31 milionů korun, které na ni převedl Čedok za prodané vstupenky na evropský šampionát. Malý byl tehdy ředitelem Fotbal Tradingu, Mokrý a Chvála působili v představenstvu firmy.

Policejní komando údajně zatklo Pavla Mokrého, když byl ještě v pyžamu

V červenci 2009 policie zadržela Pavla Mokrého, Václava Chválu a Ladislava Malého. Mokrý už tehdy označil zákrok za neadekvátní. Desetičlenné komando si pro něj přišlo do jeho domu v Lelekovicích u Brna v šest hodin ráno a zatklo jej, když byl prý ještě v pyžamu. „Když jsem otevřel, tak mně nasadili pouta pouze se zdůvodněním, že jsem zadržen z důvodů kriminální a hospodářské činnosti a eskortován do Prahy,“ popsal Mokrý.

Policejní zatýkání
Zdroj: ČT24

Celý případ policie na konci roku 2009 odložila. Státní zástupce obvinění zrušil po stížnosti Malého kvůli formálním pochybením ze strany policie a částečně kvůli nedostatečnému zajištění podkladů. Server Aktuálně.cz, který se odkazoval na zdroje obeznámené s případem, napsal, že policii komplikovalo práci to, že muže před razií někdo varoval. Podezřelí prý stihli zničit důležité dokumenty. V Českomoravském fotbalovém svazu podle informací serveru bylo už dva měsíce před zásahem veřejným tajemstvím, že se něco chystá.

Podle advokáta Oldřicha Chudoby, který Mokrého, Malého a Chválu zastupuje, ale bylo stíhání pouze výsledkem mocenského boje uvnitř fotbalového svazu.