VV mají první regionální radu

Ostrava – Politická strana Věci veřejné sestavila v Moravskoslezském kraji svou první krajskou radu. Její předsedkyní se stala poslankyně Jana Drastichová, když získala většinu hlasů. Strana v minulosti často kritizovaná kvůli chybějícím tradičním strukturám vytvořila první krajskou organizaci více než rok po svém vstupu do vysoké politiky. Chce tak získat zpět voliče. Právě v Moravskoslezském kraji totiž během roku, který od voleb uplynul, obliba a prestiž Věcí veřejných obzvlášť upadla.

Ještě před dvěma týdny to kvůli manipulaci s hlasovacími zařízeními svých kolegů vypadalo na konec politické kariéry poslankyně Jany Drastichové. Nakonec se však mohla radovat. Nejprve za své pochybení dostala jen desetitisícovou pokutu, potom poslankyně Drastichová navíc uspěla ve volbě předsedkyně historicky první regionální rady Věcí veřejných, která vznikla v Moravskoslezském kraji. „Mé první kroky budou směřovat hlavně ke stabilizaci kraje a určitě se najde plno témat, které tady můžeme otevřít a které můžeme nějakým způsobem řešit,“ řekla po svém zvolení nová krajská předsedkyně.

Více než tříhodinová ustavující regionální konference Věcí veřejných probíhala za zavřenými dveřmi. Krajští delegáti si totiž měli co vysvětlovat, například aféru jejich bývalé poslankyně za Moravskoslezský kraj Kristýny Kočí a s tím související odchod členů. „Je naší povinností pracovat na stmelení kraje, jelikož po té minulé éře je ten kraj z pohledu strany trošku necelistvý,“ sdělil místopředseda Regionální rady Věcí veřejných Zdeněk Havlík.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Věci veřejné nemají v regionu příliš silnou pozici, v loňských komunálních volbách získaly jen 24 zastupitelů, do městské rady se dostaly pouze ve Frýdku-Místku. O zlepšení se chtějí pokusit v příštích krajských volbách. Zatím ale nevědí, jestli budou kandidovat sami, nebo v koalici a stejně tak nemají ani představu o lídrovi kandidátky.

„Nevylučuji spojení s nějakou stranou, která bude mít společný zájem, vylučuji spojení s těmi velkými stranami, které se nazývají našimi koaličními partnery, ale jsou to vlastně naši koaliční soupeři,“ uvedl předseda strany Radek John. O strategii by tak měla regionální rada rozhodnout v příštích měsících. Věci veřejné by se chtěly v příštích volbách dostat do zastupitelstev alespoň v deseti krajích.