Rekultivace skládky Zebín nabírá zpoždění

Jičín – Zakázka na rekultivaci skládky Zebín u Jičína byla podle některých jičínských zastupitelů předražená a soutěž nastavená pro předem vybranou firmu. Jde přitom o akci, v níž 90 procent nákladů pokrývá státní a evropská dotace. S původním zadáním se proto tamní zastupitelé nesmířili a podařilo se jim nakonec podmínky podstatně změnit. Celý projekt tím ale nabírá zpoždění.

Někteří zastupitelé tvrdí, že zakázka je podezřelá od samého začátku. „Byla tam zvláštní snaha prosadit výběr pomocí té známé losovačky, to se naštěstí díky zastupitelstvu nepodařilo,“ říká jeden ze zastupitelů Jičína Petr Hamáček. Podle něj byly snahy o manipulaci patrné, například stanovením podmínek, které měly omezit účast firem. „Byla tam snaha zakázku předražit,“ tvrdí Hamáček.

Zastupitelé výběrové řízení zastavili a podmínky změnili. Soutěž nyní pro město řídí firmy Direkta a Allowance. Zakázku by nakonec měla nakonec získat firma Purum, která nabídla cenu 23,5 milionu. To je o 61 procent méně, než navrhl projektant. „U podobných projektů se stává, že rozpočtové náklady jsou soutěží sraženy výrazně níže,“ brání se starosta Jičína Martin Puš.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Na dvojnásobnou předraženost zakázky upozorňoval již v březnu jičínský lékař Jiří Hvězda. Porovnal si zamýšlenou cenu s cenou na sedmi jiných rekultivovaných skládkách. „Je to osvědčená cesta, jak přihrát peníze z našich daní do kapes soukromých firem,“ řekl tehdy lékař. Dotaci městu sehnala soukromá firma, která vedla i původní výběrové řízení. Proto se Hvězda domnívá, že vše bylo předem připraveno pro konkrétní firmu.

Snahou nových zastupitelů o zprůhlednění soutěže se výběr dodavatele zpozdil. Městu teď hrozí, že přijde o státní dotaci. Proto musí žádat fond životního prostředí o prodloužení termínu.