Budou v Krupce čtvrté volby?

Krupka – O platnosti již třetích komunálních voleb v Krupce na Teplicku bude rozhodovat krajský soud v Ústí nad Labem. Stížnost na jejich průběh podali zástupci sdružení Zdravá Krupka. Mají prý dost důkazů o tom, že voliči byli upláceni i při těchto posledních opakovaných volbách. Ty proběhly 10. září. O tom, zda se volby v Krupce budou konat počtvrté, by mělo být jasno do dvaceti dnů.

Oběma předchozím stížnostem soudy nakonec vyhověly a hlasování nechaly opakovat. Nejaktivněji proti kupčení vystupovalo právě sdružení Zdravá Krupka. Po třetím hlasování naznačovalo, že pokud se podaří vytvořit koalici bez zástupců stran spojených s kupčením, na soud se tentokrát neobrátí. Jenže jiné strany chtěly s jednáním o koalici počkat až po uplynutí lhůty pro podání stížnosti.

Důvody k podání byly podle Zdravé Krupky dva. „Za prvé musíme dodržet zásadu, že uplácení je nemravné a nezákonné a mělo by se proti němu vystoupit. Nechtějí se poučit a stále znova uplácejí, takže dokud bude potřeba takové návrhy podávat, asi to bude nezbytné,“ řekla jedna z kandidátek Zdravé Krupky Miloslava Bačová. Druhý důvod byl pragmatičtější. „Zpočátku jsme si mysleli, že by se mohla najít vůle a složit koalice slušných, takže by město mělo naději začít fungovat, ale k tomu nedošlo,“ dodala.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Výsledky třetích voleb byly téměř stejné jako při druhém hlasování. Opět vyhrálo sdružení ČSNS 2005 a Šance pro město vedené místostarostou Zdeňkem Matoušem. Získalo pět z 21 mandátů. Tři mandáty přiřkli voliči sdružení Sport pro Krupku, tři mandáty mají komunisté a Zdravá Krupka, další si rozdělila ODS s ČSSD a Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS).

Opozice v minulosti vinila z obchodování s hlasy především Matouše. S kupčením ho spojuje i nahrávka, kterou při třetím pokusu o regulérní volby získala organizace Transparency International. Matouš to odmítl a kvůli obvinění prý podal trestní oznámení. „Takový důkaz vyrobí každý trošku šikovný amatér, moje spojení s kupčením je nesmysl,“ řekl. „Zástupcům Zdravé Krupky jde jen o moc, chovají se vůči městu jako darebáci,“ dodal.

Důvodem, proč se Matouš drží u moci, je podle opozice to, aby mohl maskovat údajné podvody při stavbě průmyslové zóny Nové Modlany. Podle pořadu Reportéři ČT Matouš koupil v roce 2005 levně pozemky, které pak díky změně územního plánu získaly na ceně; vydělat měl asi 43 milionů korun. Matouš i ve vztahu k dřívějším podezřením odmítá, že pochybil.