Městská kina jsou v krizi, většina z nich chátrá

Chrast/Heřmanův Městec – Městská kina jsou dlouhodobě v krizi a většinu menších promítacích sálů čeká zřejmě už v příštích letech zánik. Distributoři filmů totiž přecházejí ze standardního kino formátu na digitální média. Některá města se je ale přesto snaží zachránit. Pomáhají jim hlavně nadšenci, kteří se starým kinům věnují ve svém volném čase. Například v Heřmanově Městci jedno takové dokonce prochází digitalizací.

Kinu v Heřmanově Městci hrozilo několik let zavření. Díky skupině nadšenců ale v letošním roce naopak prochází modernizací, na kterou místní radnice přispěla 2,5 milionu korun. „Je to služba nejen pro naše obyvatele, ale i lidi z okolí, kteří sem velice často jezdí,“ uvedl starosta Aleš Jiroutek (ODS).

Kino ale nemělo jednoduché začátky a své diváky si muselo hledat dlouho. Lidé totiž dávali přednost velkým multikinům v Pardubicích a v Hradci Králové. V posledních třech letech ale návštěvnost stoupá. „Návštěvnost je kolem deseti tisíc diváků ročně,“ řekl ČT vedoucí kina Dalimil Nevečeřal.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Kino v Heřmanově Městci je ale spíše výjimkou. V Chrasti u Chrudimi je promítací sál zavřený už téměř pět let. Budova chátrá a radnice se proto rozhodla vybavení rozprodat. „Budou se prodávat promítací přístroje a převíjecí cívka,“ potvrdil vedoucí hospodářského odboru z Chrasti Martin Šíša. Šance, že do opuštěných sedadel ještě někdy usednou diváci, je tak nulová.