Explosia má finanční problémy, s dlužníkem si domluvila splátkový kalendář

Pardubice – Explosia se ocitla ve finančních potížích. Továrnu na trhaviny už kvůli tomu navštívil i náměstek ministra financí. Podnik totiž musí bance UniCredit předčasně zaplatit provozní úvěr ve výši více než 40 milionů korun. Banka kvůli tomu v polovině září Explosii vypověděla smlouvu a zablokovala běžné účty. Státní firma se proto dnes domluvila se společností Synthesia, jež dluží peníze, na splátkovém kalendáři.

„Po vzájemné dohodě byl sjednán splátkový kalendář, jehož pomocí budou pohledávky po splatnosti společnosti Explosia vůči privátní společnosti Synthesia sníženy do konce roku 2011, a to o 16 procent,“ informovala mluvčí Synthesie Jaroslava Doležalová.

Zbylé pohledávky budou umořovány v roce 2012. Díky nově zavedenému systému denní úhrady za odebrané služby, suroviny a energie, které Explosii dodává chemička Synthesia, nebudou vznikat další nové závazky. Podle serveru Česká pozice dlužila v září Explosia společnosti Synthesia přes 100 milionů korun. 

Reportáž Erika Knajlfa (zdroj: ČT24)

Výroba Explosie je z 95 procent závislá na dodávkách surovin, ze 100 procent na dodávkách energií a z 50 procent na dodávkách služeb právě od společnosti Synthesia. Generální ředitel Explosie Josef Tichý přiznal, že firma závazky vůči věřitelům plní s kontrolovaným zpožděním, zdravotní a sociální pojištění hradí z jiného účtu.

Vedení Explosie uznává, že se továrna dostala do problémů. Ovšem ředitel Tichý odmítá, že by se na řešení potíží musel přímo podílet i vlastník, kterým je stát. S žádnou finanční pomocí od státu nepočítáme ani ji neočekáváme, prohlásil Josef Tichý. Explosia prodělává v tuto chvíli, kdy se obchodu nedaří. Na to musí vedení společnosti reagovat, poznamenal náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. Právě jeho rezort je státem pověřen vlastnictvím veškerých akcií firmy.

Výroba trhavin
Zdroj: ČT24

Nejznámější produkt Explosie - semtex - už firma prakticky nevyrábí. Produkuje střelný prach pro výrobu munice a vojenské účely, trhaviny nebo prvky leteckých záchranných systémů - pyropatrony při katapultování v letadlech. V roce 2009 podnik vykázal hrubou ztrátu téměř 70 milionů korun, výnosy měl 508 milionů korun.

Za ekonomické problémy může rovněž dubnový výbuch v továrně

Loni činila ztráta 55 milionů korun. Na celkovém hospodaření se v letošním roce navíc negativně projeví dubnový výbuch, při kterém zemřeli čtyři lidé. Vyšetřování tragické události ještě neskončilo, hasiči prý výsledky svého vyšetřování policii předají koncem tohoto týdne. V továrně však byl více než tři měsíce provoz omezen.„Bylo nutné provést opravy zařízení a uvést továrnu do normálního, tedy provozního chodu,“ uzavřel generální ředitel Explosie Tichý. Společnost sice zaznamenala meziročně nárůst zakázek o 25 procent, kvůli tragické havárii ale nemohla poptávku uspokojit.