Na opravy silnic na Liberecku chybí dostatek peněz

Liberec - Liberecký kraj chce příští rok na jaře začít s opravou silnic. Na prvním místě jsou silnice, které byly nejvíce poničené povodněmi. Hejtmanství však dodnes neví, odkud na opravy vezme peníze. Potřebuje 800 milionů a tvrdí, že vláda neposkytla dostatečnou pomoc. Premiér to odmítá. Do problému se vložila radnice.

Nadstandardní pomoc, kterou vláda po povodních slibovala, podle představitelů Libereckého kraje nepřišla. Obnova silnic a mostů v postižených regionech proto podle nich vázne. „Povodně jsou pro nás priorita. Mrzí nás, že nemáme stejné možnosti, jako mají obce a města,“ říká radní Libereckého kraje Martin Sepp. Obcím stát platí 90 procent nákladů a kraji pouze 50 procent. Hejtmanství chce v první fázi odstranit alespoň polovinu škod. Od státu má k dispozici 600 milionů korun, v příštím roce k nim ze svých zdrojů může přidat jen dalších 80, což nestačí.

V příštím roce by měl Liberecký kraj opravovat přes čtyřicet mostů a čtyři nejhorší silnice. Opozice kraj kritizuje. Vytýká mu, že nehledá rezervy už dnes a problém tlačí před sebou. Podle hejtmanství ke škrtům bude muset dojít. „Nechtěl bych teď tvrdit, na úkor čeho to bude, to je otázka meziresortního jednání s kolegy,“ dodává Sepp.

Podle premiéra se vláda rozhodla pomáhat především obcím a kritiku odmítá jako politicky motivovanou. „Celkové finanční prostředky, které jdou do Libereckého kraje, jsou skutečně vysoce nadstandardní a já jsem přesvědčený, že kraj také musí převzít částečnou zodpovědnost za svůj majetek,“ říká premiér Petr Nečas. Vláda je připravená o návrzích jednat.

Reportáž Martiny Tlachové a Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)