Komplikace na železnici - nehody i nález munice

Pučery (Kolínsko) – Řada nehod, která se dnes stala na železnici, vyvrcholila střetem osobního vlaku s nákladním autem u obce Pučery na Kolínsku, při kterém utrpělo zranění pět lidí. Jeden cestující byl poraněn těžce. K další srážce vlaku s autem došlo u Chyše na Rakovnicku, dva vlaky také srazily chodce, kteří neopatrně přecházeli přes trať. Vlaky na trati mezi Frýdlantem a Raspenavou zase po poledni zastavil nález dělostřeleckého granátu z 2. světové války. Navečer pak zemřel pod koly vlaku ve Dvorci u Nepomuku na jižním Plzeňsku 37letý muž. K tragédii došlo na nádraží. Muž zřejmě vyskočil z rozjíždějícího se vlaku.

Přejezd u Pučer je chráněn pouze výstražným křížem, který má přimět řidiče k rozhlédnutí. Řidič nákladního vozidla, které přejíždělo přes trať krátce po poledni, svoji povinnost zřejmě zanedbal a vjel pod kola motorového osobního vlaku. V něm utrpělo zranění pět lidí. Jedno poranění bylo těžké, zbylá čtyři lehčí, několik dalších cestujících utrpělo šok. „Při nehodě byli zraněni cestující z osobního vlaku a strojvedoucí,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Po nehodě musely České dráhy zavést náhradní autobusovou dopravu, trať má výluku v úseku Ratboř–Bečváry. Škoda na místě nehody byla odhadnuta na 250 000 korun.

Nehoda vlaku u Pučer (zdroj: ČT24)

Na Rakovnicku narazil motorák do osobního auta. Ačkoli se nehoda stala ráno, doprava na trati je stále přerušena. Z havarovaného automobilu vytekla nafta, kterou uklízejí hasiči. Zavedena je náhradní autobusová doprava v úseku Blatno u Jesenice–Lubenec.

Vlaky na trati mezi Frýdlantem a Raspenavou na Liberecku zastavil po poledni nález dělostřeleckého granátu z druhé světové války. Munice ležela jen 15 metrů od kolejí v oblasti Vrchlického ulice ve Frýdlantu. Na místo vyjela policie i hasiči. Pyrotechnik před čtvrtou granát zajistil, poté byl provoz na železnici obnoven. Nikdo se nezranil, kde se munice vzala, policie zjišťuje.