Obyvatele centra Pardubic trápí hluk a vandalismus

Pardubice - Obyvatelé centra Pardubic si už řadu let stěžují na to, že nemůžou v noci spát. Trápí je hluk a vandalismus. Radnice slíbila, že problém bude řešit. Nic se ovšem zatím nezměnilo. Městská policie tvrdí, že nemá dost strážníků, aby dokázala centrum uhlídat.

Křik opilých lidí a výtržnosti mění lidem bydlícím v okolí Perštýnského náměstí život v nesnesitelné peklo. Na problém upozorňují už přes deset let, marně. „Chceme pořádek, chceme se také vyspat. Vadí nám skutečnost, že se pardubické historické centrum mění na Stodolní ulici v Ostravě,“ říká obyvatelka Pardubic Helena Šnajberová. 

Na konci léta pardubická radnice slíbila, že zjedná pořádek. Ovšem nic se nezměnilo. Problémy přetrvávají. Nedávno někdo pomaloval fasády památkově chráněných domů a tento týden zatím neznámí vandalové poškodili historický sloup přímo před radnicí. „Chceme posílit policejní hlídky v centru města, aby policisté mohli účinně zasahovat. To je hlavně práce městské policie,“ slibuje náměstek pardubické primátorky František Brendl. 

Městská policie má ovšem zásadní problém. Tím je nedostatek strážníků. „V současné době máme šest lidí pod stav, takže připravujeme příslušná opatření,“ naznačuje ředitel Městské policie Pardubice Petr Kvaš. „Nejsme tak bohatí, abychom mohli opravovat fasády dvakrát či třikrát do roka,“ poukazuje Helena Šnajberková.   

Radnice už připravuje vyhlášku, která by měla hluk v centru města vyřešit. „Vyhláška by ošetřovala celé historické centrum tak, aby se na veřejnosti nemohl požívat alkohol,“ naznačuje František Brendl. 

Novou vyhlášku, týkající se rušení nočního klidu, budou zastupitelé města projednávat zřejmě v listopadu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)